MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Palmian ruokapalvelujen raaka-ainehankinnoissa huomioidaan ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys

Palmian ruokapalvelujen raaka-ainehankinnoissa huomioidaan ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys

Palmian ruokapalvelujen kategoriapäällikkö Sari Punta-Kurikka vastaa Palmian elintarvikehankinnoista ja kertoo, kuinka vastuullisuus niissä huomioidaan ja mitä vastuullisuudella tarkoitetaan. 

 

Mitä tarkoittavat "vastuulliset raaka-aineet" ja mitkä ovat Palmian tavoitteet vastuullisten raaka-aineiden suhteen?

“Vastuulliset raaka-aineet ovat kestävällä tavalla tuotettuja, sertifioituja raaka-aineita. Niiden tuotannossa on otettu huomioon ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Valtaosa hankkimistamme raaka-aineista on suomalaista alkuperää, jolloin näiden vastuullisuus on helpompi todentaa”, kertoo kategoriapäällikkö Sari Punta-Kurikka.

“Kiinnitämme huomiota kaikkien valintojemme ympäristölliseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Tämä koskee myös niitä tuotteita, jotka tulevat kauempaa, ja jotka eivät ole vastuullisuussertifioituja tai joiden vastuullisuutta toimittaja ei pysty todentamaan. Haluamme tuntea valmistajien vastuullisuusteot ja -tavoitteet aina vain paremmin”.

Kuinka hankintojen vastuullisuutta seurataan?

“Sopimustoimittajamme ja tärkeimmät  yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneet kestävän kehityksen mukaisiin tavoitteisiin, kuten Palmia. Olemme jo toimittajavalinnoissa huomioineet raaka-aineiden ja toiminnan vastuullisuuden. Palmian raaka-ainevalikoima taas on laajuudestaan huolimatta rajattu. Ostojen toteutumista arjessa ja vastuullisten hankintojen toteutumista seurataan säännöllisesti. Raportoimme myös asiakkaille vastuullisuuden toteutumista hankinnoissamme”, Punta-Kurikka avaa.

Onko asiakkailla raaka-aineiden vastuullisuuden suhteen erilaisia tavoitteita, jotka Palmian täytyy toteuttaa?

“Asiakkailla on erilaisia vastuullisuustavoitteita, joita tuemme muun muassa korvaamalla punaista lihaa muilla proteiininlähteillä ja tarjoamalla  erilaisia kasvisvaihtoehtoja. Käytämme Reilu kauppa- ja luomu-sertifioituja raaka-aineita. Asiakkaiden vastuullisuustavoitteita tukevat myös lähellä tuotetut raaka-aineet sekä kestävästi pyydetty kala, Itämeren kala ja järvikala. Myös tuotantoeläinten hyvinvoinnille on asetettu vaatimuksia”, Punta-Kurikka kertoo.

Tarjoaako Palmia "enemmän" vastuullisuutta kuin tilaaja-asiakkaat vaativat?

“Kaikki Palmian vastuulliset raaka-ainevalinnat voidaan tarjota kaikille asiakkaillemme. Koska olemme valinneet pitää raaka-aineiden kotimaisuusasteen korkeana, on esimerkiksi käyttämämme liha aina suomalaista, toteaa Punta-Kurikka. Käyttämämme kala on aina sertifioitua tai WWF:n suositusten mukaisia.

Kahvimme sertifikaatti kertoo siitä, että kahvin ostaja takaa viljelijälle korkeamman elintason, reilut työolot ja auttaa viljelijää siirtymään luomutuotantoon. Lisäksi sertifioidun kahvin avulla tuetaan kahvinviljelyn jatkumista sukupolvelta toiselle. Kahvin osalta käytössämme on kolme eri sertifikaattia: Rainforest Alliance, luomu sekä Reilu kauppa. Joitain tuotteita, kuten esimerkiksi tofu, käytämme ainoastaan luomulaatuisena”.  

“Asiakkaamme arvostavat myös raaka-aineidemme korkeaa n. 80 %:n kotimaisuusastetta, jolla erottaudumme eduksemme". 

Onko vastuullisten raaka-aineiden hankinta viime vuosina helpottunut tai jopa muuttunut normaaliksi valtavirraksi?

”Jos jättää huomiotta koronapandemian tai kohonneiden kustannusten vaikutukset, voisi sanoa, että vastuulliset hankinnat ovat helpottuneet”, pohtii Punta-Kurikka. ”Vastuullisuus tunnistetaan merkittävänä arvona ja yritykset haluavat myös viestiä konkreettisesti vastuullisuusteoistaan ja -tavoitteistaanAvoin ja läpinäkyvä vastuullisuusviestintä helpottaa toimittajavalinnassa."

“Markkinoilla on yhä enemmän vastuullisia raaka-aineita ja uusia tuotteita kehitetään koko ajan. Tällaisten raaka-aineiden saatavuus on myös parantunut. Asiakkaalla on aito mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita markkinoille tuodaan. Taloudellisesti haastavat ajat voivat myös vauhdittaa entistä vastuullisempiin raaka-aineisiin siirtymistä. Toki on myös raaka-aineita, joita ei pystytä tarjoamaan niin paljon kuin asiakkaat toivoisivat, kuten esimerkiksi järvikala".

“Yleisesti ottaen vastuullisten raaka-aineiden kysyntä on suurta ja valmistajat haluavat siihen kysyntään vastata", Punta-Kurikka summaa.

Ruokapalvelujen vastuullinen tuottaminen on yhteistyötä ja kumppanuutta sekä asiakkaan että raaka-aineiden tuottajien välillä. Kuinka Palmia toimii tässä välikädessä?

“Tunnemme hyvin asiakkaamme ja heidän toiveensa. Suurena mutta ketteränä toimijana pystymme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin ja voimme auttaa heitä löytämään ratkaisuja, jotka sopivat heidän omiin vastuullisuustavoitteisiinsa. Valmistajiin meillä on toimivat ja välittömät suhteet ja voimme helposti lähestyä heitä erilaisilla asiakastoiveilla tai -tarpeilla. Uskon myös valmistajien arvostavan sitä, että sparraamme puolin ja toisin, kehitetään uusia tuotteita ja raaka-aineita", kertoo Punta-Kurikka. 

“Tärkeää on hyvä yhteistyö kaikkien osapuolien välillä. Palmia haluaa raaka-aineiden hankintojen avulla edistää vastuullisuuden lisääntymistä asiakkaiden ja muiden sidosryhmien arjessa", Punta-Kurikka tiivistää.

 

Lue lisää:

https://wwf.fi/ruoka/kalaopas/

 

Heräsikö kysyttävää? Haluatko kuulla lisää palveluistamme? 

Klikkaa alta ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Saat suositukset kannattavimmista palveluratkaisuista, joita toimitilasi käyttäjät arvostavat. 

JULKAISTU: 01.02.2023

AIHEET: Sosiaali- ja terveysala Vastuullisuus Ravintola- ja ruokapalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa