MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Kemikaaliton ylläpito- ja perussiivous

Kemikaaliton ylläpito- ja perussiivous

Kemikaaliton ylläpitosiivous on säännöllistä, päivittäistä tai viikoittaista tilojen siivousta ja sillä tavoitellaan yhdessä asiakkaan kanssa sovitun puhtaustason säilymistä. Kun ylläpitosiivous ei enää riitä pitämään tiloja puhtaana, tarvitaan perussiivousta keskimäärin 1-2 kertaa vuodessa.

”Kemikaalittomalla perussiivouksella poistetaan kiinnittynyttä ja pinttynyttä likaa lattiapinnoista konemenetelmin, erilaisia timanttilaikkoja hyödyntäen”, kertoo palvelupäällikkö Anne Kohonen toimitilapalveluista. ”On syytä huomioida, että panostaminen ylläpitosiivoukseen harventaa ja vähentää perussiivouksen tarvetta. Tehokas ylläpitosiivous myös auttaa pitämään sisäilman laadun hyvänä tiloissa”, toteaa Kohonen.

Mitä ovat kemikaalittomat siivousmenetelmät ja mihin ne sopivat?

Tällä hetkellä käyttämiämme kemikaalittomia siivousmenetelmiä ovat

  • tavallinen vesijohtovesi
  • erilaiset mikrokuitupyyhkeet
  • eri karkeusasteiset timanttilaikat
  • erilaiset käsitellyt ja puhdistetut vedet.

Kemikaalittoman ammattisiivouksen kärjessä ovat tällä hetkellä menetelmät, joissa tavalliseen vesijohtoveteen on saatu perinteisen puhdistusaineen funktionaaliset ominaisuudet joko suodattamalla vettä, lisäämällä siihen happea tai muuntamalla vesi miljoonia nanokuplia sisältäväksi.

Mikrokuitupyyhe on minikokoinen yhdistelmäkone

Ensimmäiset mikrokuitupyyhkeet otimme kokeiluun sekä käyttöön jo 1990-luvulla ja nyt ne ovat vuosikymmenten ajan olleet jokaisen toimitilahuoltajan normaali työväline. Mikrokuitupyyhe on oikeastaan minikokoinen yhdistelmäkone. Kun se kostutetaan vedellä sopivasti ja sillä pyyhitään pintaa, lika irtoaa mekaanisen vaikutuksen vuoksi ja mikrokuitupyyhkeen tuhannet, ohuet kuidut imevät lian voimakkaan kapillaari-ilmiön avulla pyyhkeeseen.

Timanttilaikka puhdistaa mekaanisesti

Timanttilaikkoja tilasimme testikäyttöön vuonna 2011, jonka jälkeen niiden käyttö on vähitellen muotoutunut osaksi normaalia toimintaa. Ammattitaitoa vaatii lattiamateriaalin tunnistaminen ja siihen sopivan karkeusasteisen timanttilaikan ja menetelmän valitseminen. Jos ylläpitosiivouksessa on mahdollisuus käyttää yhdistelmäkoneita ja timanttilaikkoja, perussiivousta ei normaaliolosuhteissa juurikaan tarvita.

Puhdistetut vedet 

”Puhdistetut vedet ovat olleet testauksessa vuodesta 2018 lähtien ja olemme tehneet tutkimuksia muun muassa Aalto-yliopiston opetustiloissa, Helsingin kaupungin perusopetuksen koulussa ja Hämeenlinnan Wetterissä”, kertoo kohde-esimies Terje Avikson. ”Kokeilut ja testaukset jatkuvat edelleen. On hienoa, että myös asiakkaat ovat innostuneita erilaisten kemikaalittomien menetelmien kokeiluista ja jatkuvasta käytöstä”, lisää Avikson.

Viimeisimpänä uutuutena kokeilussa ovat probiootit, joiden testauksen olemme aloittaneet yhdessä kohteessamme. Kyseessä on eräänlainen biologinen sodankäynti, jossa hyvät bakteerit hyökkäävät pahojen bakteerien kimppuun.

"Kemikaalittomat menetelmät sopivat periaatteessa kaikille kuiville pinnoille ja tiloille. Kosteissa tiloissa, kuten suihku- ja wc-tiloissa, saatetaan tarvita puhdistavia kemikaaleja. Erilaiset kalkki- tai muut vastaavat saostumat voivat olla hankalia poistaa ilman kemikaaleja”, kertoo Avikson. ”Käyttämämme kemikaalit ovat kuitenkin Joutsenmerkittyjä ja siten mahdollisimman turvallisia ihmisille ja ympäristölle”, hän jatkaa.


Kemikaalittomuus on vastuullisuutta, joka vaikuttaa ihmisiin, ympäristöön ja kiinteistöjen elinkaareen

Yksi Palmian ympäristötavoitteista on kemikaalittoman siivouksen lisääminen ja sitä kautta ympäristön kemikaalikuorman keventäminen. Kemikaalittomuus parantaa myös työturvallisuutta, sillä tavanomaiset perussiivousaineet ovat voimakkaita ja altistavat työntekijöitä. Siivousaineita käsiteltäessä työntekijöiden on aina suojauduttava käsineillä tai suojalaseilla välttääkseen roiskeiden joutumista iholle tai silmiin. Runsas veden käyttö kemikaaleilla tehtävän perussiivouksen yhteydessä (esim. vahanpoisto) saattaa myös vaurioittaa kiinteistöjen rakenteita. Myös siivouspalveluja kilpailutettaessa tarjouspyynnössä saatetaan huomioida kemikaalittomuus ja esimerkiksi timanttilaikkojen käyttö.

Siivouspalveluyritysten vastuulla on kehittää alaa suuntaan, jossa asiakkaan oikeus saada puhtaita toimitiloja toteutuu ympäristöarvoja kunnioittaen. Myös jokaisella siivousalalla työskentelevällä on oikeus työhön, jossa altistuminen haitallisille kemikaaleille on pyritty minimoimaan kaikin mahdollisin olemassa olevin keinoin.

Kemikaalittomuus on tätä päivää ja tulevaisuutta. Tavallinen vesijohtovesi on jo itsessään niin nerokas puhdistusaine, että sen lisäksi ei paljoa muuta tarvita.

Haluatko kuulla lisää kannattavimmista palveluratkaisuistamme?

Klikkaa alta ja varaa aika asiantuntijallemme:

Varaa etätapaaminen Elinan kanssa

 

JULKAISTU: 06.11.2023

AIHEET: Artikkeli Vastuullisuus Siivouspalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa