MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Kaurialan keskuskeittiön laajennus lisää ruokatuotantoa vastuullisesti

Kaurialan keskuskeittiön laajennus lisää ruokatuotantoa vastuullisesti

Kaurialan keskuskeittiön laajennus Hämeenlinnassa moninkertaistaa Palmian nykyisen ruokatuotannon valmistuskapasiteetin. Uudella tuotantoprosessilla valmistetaan laadukasta ja monipuolista päiväkoti- ja kouluruokaa vastuullisesti ja kustannustehokkaasti.“Päiväkoti- ja kouluruoan tulee olla hyvää, monipuolista, ravitsemussuositusten mukaista, vastuullista sekä kustannustehokkaasti tuotettua. Laajennuksen myötä käyttöön otettava uusi tuotantomenetelmä mahdollistaa asiakkaillemme kokonaisuutena kilpailukykyisen ruokapalveluratkaisun”, kertoo projektin suunnittelusta vastannut tuotantojohtaja Martti Kantola Palmia Foodsilta.

Laajennus lisää valmistuskapasiteettia, jonka johdosta Kaurialassa voidaan syksystä alkaen tuottaa kuuden viikon kiertävän ruokalistan mukaan kaksinkertainen määrä ruoka-annoksia aiempaan verrattuna. Tällä hetkellä Palmia valmistaa päiväkoti- ja kouluruokaa pääosin Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueen kuntiin. Kaurialan uudistus ja keskuskeittiön keskeinen sijainti mahdollistavat jatkossa tehokkaan logistiikan myös valtakunnallisia toimituksia ajatellen, jonka vuoksi tuotantoa on varauduttu jopa kolminkertaistamaan nykyisestä määrästä.

Uutuutena käyttöön otettavassa tuotantomenetelmässä on innovatiivinen valmistusprosessi, jossa ruokatuotteiden kypsennys viimeistellään tarjoiluvaiheessa palvelukeittiössä.

“Toimintamallin ansiosta ruoan maku ja tuoreus ovat ensiluokkaisia. Lisäksi hävikki vähenee, koska tuotteilla on pidempi säilyvyysaika ja niitä on mahdollisuus kuumentaa sen mukaan, kuinka paljon asiakkaita on kulloinkin ruokailemassa”, Kantola kertoo.

“Kaurialan keskuskeittiöllä tuotettavan ruoan etuna on ruoanvalmistuksen keskittäminen osaavien ammattilaisten käsiin. Teemme ruokaa isoista tuotantomääristä huolimatta jatkossakin perinteisiä menetelmiä kunnioittaen ja käsityönä, jota laadukkaan ja maittavan ruoan valmistamiseksi tarvitaan”, Kantola muistuttaa. 


Uusi prosessi edistää vastuullisia toimintatapoja 

Palmialla vastuullisuus on toiminnan keskeinen arvo ja ollut kantavana teemana ruokatuotannon kehittämisessä. Kaurialaan tehtävän uudistuksen tavoitteena on ollut alusta alkaen edistää ruokatuotantoprosessin vastuullisuutta, kuten kotimaisen ruoan käyttöä ja ilmastoystävällisiä toimintatapoja.

“Raaka-aineiden kotimaisuus on meille kaikki kaikessa. Käytämme suomalaista lihaa, maitoa, perunoita, juureksia ja marjoja. Suosimme myös lähi- ja luomuruokaa mahdollisuuksien mukaan”, Kantola kertoo.

Kasvisruokailu on yksi tärkeimmistä ilmaston hyvinvointia edistävistä tekijöistä ja kasvava tulevaisuuden trendi, jonka tarjoamiseen monet kunnat haluavat päiväkodeissa ja kouluissa panostaa. Markkinoilla olevia kasvisproteiineja ja -tuotteita testataan Palmialla jatkuvasti ja perinteisten kasvisruokien rinnalle kehitetään uusia reseptejä.

Tuotantoprosessin uudistuksessa ruokien pakkaamiseen ja toimituksiin on kiinnitetty erityistä huomiota ja käyttöön on valittu toimintatavat, joiden avulla on voitu lisätä energiatehokkuutta sekä vähentää vedenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Kun tuotteilla on hyvä säilyvyysaika ja pakkaukset saadaan kylmiöissä sekä kuljetuksissa pakattua logistisesti pienempään tilaan, voidaan päivittäiset ruokakuljetukset korvata harvemmilla toimituskerroilla.


Uudistuksen taustalla on laaja-alaista osaamista

Päiväkoti- ja kouluruoan tuottamisen uudistamisprosessi on ollut ruokatuotannon ja -johtamisen laaja-alaista kokemusta omaavalle Kantolalle mieleinen projekti. Hän tuli projektiin mukaan helmikuussa suoraan elintarviketeollisuuden palveluksesta, mutta taustalla on vahva tuntemus myös päiväkoti- ja kouluruoasta, sillä hän on aiemmin työskennellyt kymmenen vuoden ajan silloisen Palmian Pakkalan tuotannossa.

“Olen ollut käynnistämässä ja kehittämissä ruokapalvelutoimintaa sekä elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksia, joten tunnen prosessit hyvin. Oma intohimoni on kehittää ruokatuotteita ja ruokatuotantoa, joten koin tehtävän äärimmäisen mielenkiintoisena”, kertoo Kantola tyytyväisenä paluusta juurilleen.

Teollisuuden valmistamasta ruokatuotteesta keskuskeittiön ruoka eroaa reseptiikaltaan ja ruokalajeiltaan, sillä keskuskeittiössä on päivittäin vaihtuva tuotanto. Prosessin suunnittelussa Kantola korostaakin ehdottoman tärkeänä asiana käytännön ruoanvalmistusosaamista, joka takaa valmistettavien ruokatuotteiden laatua.

Julkisen ruokatuotannon kehittymistä kohti keskitettyä ja tehokasta toimintaa Kantola pitää tulevaisuutta ajatellen välttämättömänä asiana. Hän on iloinen siitä, että Kaurialan keskuskeittiön remontissa ja tuotantoprosessin muutoksessa koko Palmian tiimi on ollut sitoutuneesti ja innolla mukana.

“Ruokapalvelun toiminta perustuu ruoanvalmistuksen ammattitaitoon. Nykyisin kenelläkään ei ole ylimääräistä henkilökuntaa ja siksi on keskeistä pystyä kehittämään prosesseista tehokkaita. Kuntapäättäjienkin pitää miettiä kilpailuttamista, mitä eurolla saa. Kun ruoan valmistusprosessi on kunnossa, jää laadukkaisiin ja vastuullisesti tuotettuihin raaka-aineisiin enemmän rahaa”, Kantola toteaa.

JULKAISTU: 04.09.2020

AIHEET: Sosiaali- ja terveysala Vastuullisuus Ravintola- ja ruokapalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa