MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Parhaat kasvisruuat syntyvät yhdessä suunnitellen

Parhaat kasvisruuat syntyvät yhdessä suunnitellen

Vantaan kaupunki, Veromäen koulu ja Palmia kehittivät yhdessä päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavan kasvisruuan laatua alkuvuodesta 2023 järjestetyssä pilottikokeilussa. Veromäen koulun oppilaat pääsivät antamaan palautetta uusista, monipuolisemmista kasvisruoka-aterioista.  

Kokeilun päämääränä on nostaa ruokailuun osallistumisen määriä, laskea ateriapalveluiden hiilijalanjälkeä sekä kertoa samalla kestävän elämäntavan periaatteista lapsille ja nuorille. Oppilaiden osallistaminen kehitystyöhön toi arvokasta tietoa, piristävää sisältöä koulupäivään ja yhteistä oppia kaikille osapuolille matkalla kohti tulevaisuuden kestävämpää ruokakulttuuria. 

Oppilaat kertovat itse mikä maistuu 

Veromäen koululla järjestettyyn kasvisruokakokeiluun lähdettiin oppilaslähtöisesti. ”Pilotti onnistui todella hyvin, koska kaikki oli organisoitu loistavasti koulun puolesta”, kokeilussa mukana ollut Palmian asiakaspalvelupäällikkö Titta Franzèn-Hendrell kertoo. ”Kaikki oppilasryhmät olivat mukana ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan. Ruuan aistinvaraista arviointia seurasi aina opettajan ohjaama palautteenanto. Myös kotijoukoille viestittiin kokeilusta ja sen tuloksista. Kasvisruokien määrä tulee tulevaisuudessa todennäköisesti nousemaan, joten on erittäin tärkeä kehittää ruuan laatua ja maistuvuutta yhdessä.”

Myös Veromäen koulun vararehtori Sini Tarkiainen yhtyy ajatukseen: ”Oppilaiden mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä he saavat syödäkseen on todella tärkeää. Tällä tavoin myös hävikkiruuan määrää saadaan vähenemään. Laatuun kannattaa panostaa.” 

Minkälaista oli tarjottu kasvisruoka? 

Pilotin aikana kasvisruokapäivinä keskityttiin tyypillisen kahden kasvisvaihtoehdon sijaan yhteen laadukkaampaan ruokaan. Uusina resepteinä testattiin mifulasagnettea, tofutäytteistä tortillaa ja falafelpyöryköitä. Lisäksi kokeilun aikana perinteiset pinaattiletut saivat rinnalleen kauramaitoon tehdyn mustikkasmoothien. Veromäen koululla käytetyt reseptit olivat peräisin Palmian tuotesuunnittelusta ja ne oli kehitetty varta vasten pilottia varten. 

Vantaan kaupunkin koulussa on viikoittainen kasvisruokapäivä.

”Vantaalla on tarjolla joka päivä vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto. Kasvispohjaisen ruuan tarjoaminen tukee Vantaan kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2030. Yhteinen kehittäminen oppilaiden, kodin, koulun ja ruokapalvelun tarjoajien kanssa on ensiarvoisen tärkeää, jotta tavoitteessa onnistutaan”, Vantaan kaupungilla työskentelevät projektipäällikkö Päivi Kaipainen ja ympäristökonsultti Milo Keinänen toteavat yhdessä.  ”Pilotissa haluttiin kehittää maistuvia vaihtoehtoja ja avoimen palautteen perusteella saimme oppilailta myös hyviä kehitysehdotuksia yleisesti maustamiseen, salaattipöydän sisältöön ja makuihin liittyen. Huomasimme myös sen, että ruuan nimellä ja esillepanolla on lapsille ja nuorille merkitystä. Ruokaan liittyen ratkaisujen tekeminen on paljon helpompaa, kun tietoa saadaan suoraan koululaisilta.” 

Kehitystyö tähtää vastuulliseen ja kestävään tulevaisuuteen 

”Jos halutaan, että tulevaisuuden aikuiset syövät enemmän kasvisruokaa, maistuvia annoksia kannattaa tarjota vaihtoehtona lapsesta pitäen”, Palmian Titta Franzèn-Hendrell kertoo. ”Muutokset ruokakulttuurissa ovat pitkäkestoinen prosessi. Kasvisruoka käsitteenä herättää joskus turhan voimakkaita tunteita. Herkullinen ruoka voi olla myös kasvisruokaa, asiaa enempää alleviivaamatta.”   

Veromäen koulussa tätä kehityskulkua on tuettu myös ottamalla kasvisruokareseptien kehittäminen osaksi yläluokkalaisten kotitalousopetusta. ”Oppilaat osasivat pilotin aikana selkeästi miettiä ruuan laatuun liittyvien asioiden ohella myös erilaisia kestävään kehitykseen liittyviä uusia tuulia”, vararehtori Sini Tarkiainen kehuu koululaisia.

Tässä artikkelissa on kuvattu Veromäen koulun ja Palmian yhteistyötä Vantaan kaupungin Osaamista ja osallistumista – lapset mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria -hankkeessa. Hanke on osa ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki -ohjelmaa. 

Teksti: Janne Lahti, Preeriapingviini Oy
Kaikki kuvat: Juha Lindvall ©Preeriapingviini Oy

Heräsikö kysyttävää? Haluatko kuulla lisää palveluistamme? 

Klikkaa alta ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Saat suositukset kannattavimmista palveluratkaisuista, joita toimitilasi käyttäjät arvostavat. 

JULKAISTU: 26.05.2023

AIHEET: Opetusala Artikkeli Vastuullisuus Ravintola- ja ruokapalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa