Palmian ravintoloissa käytetyistä kertakäyttöastioista jo lähes 90 prosenttia on valmistettu kompostoituvista kierrätysmateriaaleista. Seuraava askel nähdään kahvimukin kyljessä.
Palmian hankintapäätöksissä panostetaan vastuullisuuteen: Palmian ravintoloiden kertakäyttöastioista suurin osa valmistetaan kompostoituvista materiaaleista. Seuraavaksi ravintoloiden kompostoituvista materiaaleista valmistetun kahvimukin ilme muuttuu siten, että mukin kierrätysvaihtoehdoista kerrotaan mukin kyljessä. Lisäksi ravintolat ottavat käyttöönsä kierrätettävän ja täysin uusiutuvista luonnonvaroista valmistetun paperikassin.
”Vastuulliset valinnat ovat meille itsestään selviä. Haemme koko ajan parempia ratkaisuja, joilla voimme kehittää kertakäyttötuotteiden valikoimaa”, kertoo Palmian hankintasuunnittelija Nina Lampinen.
Vastuullisia valintoja on helppo tehdä, kun myös yhteistyökumppani noudattaa samoja periaatteita ja arvoja. Palmia on tehnyt pitkään yhteistyötä kattaustuotteita ja takeaway-tarvikkeita valmistavan Dunin kanssa, joka vastaa käytännössä kokonaan Palmian ravintoloiden kerta-astioista ja kattaustuotteista.
”Pyrimme jatkuvasti tekemään hyviä ratkaisuja yhdessä. Kun tuotteet vaihtuvat, pohdimme, mikä sopii meidän tarpeeseemme, ja jos vain mahdollista, valitsemme kompostoitavasta tai kierrätetystä materiaaleista valmistetun vaihtoehdon”, Lampinen sanoo.
Pitkää yhteistyötä vastuullisuuden puolesta
Duni on tehnyt pitkään työtä vastuullisuuden puolesta. Yritys on sitoutunut toimimaan eettisesti ja ja käyttämään resursseja mahdollisimman tehokkaasti: innovaatio, laatu, turvallisuus ja ympäristöstandardit kulkevat kaikessa toiminnassa käsi kädessä.
”Esimerkiksi uuden kahvikupin suunnittelussa olemme ottaneet huomioon sen, että vastuullisuus kattaa koko tuotteen ja että asiakkaan on helppo ottaa kupin kierrätettävyys huomioon. Näin loppuasiakkaan on helpompi hävittää tuote oikeaoppisesti, kun sen voi heittää biojätteen sekaan”, kertoo Dunin avainasiakaspäällikkö Tua Kukkonen.
Kukkosen mukaan on tärkeää, ettei vastuullisuus jää pelkäksi sanahelinäksi.
”Teemme toimittajiemme kanssa läheistä yhteistyötä varmistaaksemme, että he täyttävät standardimme ja pitävät omalta osaltaan tekemämme lupaukset. Lisäksi varmistamme säännöllisillä tarkastuksilla, että he pitävät kiinni vastuullisista arvoista ja noudattavat tarkkoja toimintasääntöjämme sekä kaikkia olennaisia EU-määräyksiä”, hän lisää.
Palmian ravintoloiden asiakkaat törmäävät käynneillään yleensä vähintään yhteen Dunin tuotteeseen: kertakäyttöiseen lautasliinaan, joka on valmistettu FSC-sertifioidusta materiaalista.
”Kaikki alkaa meillä materiaalien valinnasta. Suosimme uusiutuvia raaka-aineita, jotka ovat peräisin vastuullisesti kasvatetuista ja hankituista puista sekä muista kasveista. Tänä vuonna olemme tuoneet markkinoille tuotteita, joihin on sekoitettu ruohoa. Ruoho on otettu talteen nurmikkoalueilta lähellä tehdasta, joten se on raaka-ainetta, joka ei ole missään vaiheessa ollut tarkoitettu esimerkiksi eläinruoaksi”, Dunin avainasiakaspäällikkö Pia Stenström lisää.
Vastuulliset hankintapäätökset koostuvat monista asioista
Nina Lampinen huomauttaa, että vastuullisten hankintojen valinnassa on otettava huomioon myös se, että aina ympäristöystävällisintä vaihtoehtoa ei ole saatavilla, tai sen hankkiminen valikoimaan ei yksinkertaisesti ole järkevää.
”Horeca-alalla käytettävien kompostoituvien ja kierrätettävien kerta-astioiden kustannukset ovat onneksi pudonneet valtavasti viime vuosina, joten nyt näiden tuotteiden käyttöä on helppo perustella myös rahallisesti”.
Aina tuotteita ei kuitenkaan ole saatavilla riittäviä määriä, tai tuotantoprosessi osoittautuu haasteelliseksi.
”Esimerkiksi meidän käyttöön sopivaa paperipilliä on ollut saatavilla vasta vähän aikaa”, Lampinen kertoo.
Jatkossa toimintaan vaikuttaa myös EU-parlamentin viime keväänä hyväksymä direktiivi, jonka tavoitteena on kieltää tiettyjen kertakäyttötuotteiden, kuten muovia sisältävien pillien ja sekoitustikkujen käyttö EU:n alueella.
”On vielä vaikea sanoa, miten mahdollinen lakiuudistus muuttaisi toimintaamme. Kyse on myös asenteen ja toimintatapojen muutoksesta: jos esimerkiksi muovipillejä ei enää käytettäisi, smoothien voisi mahdollisesti juoda ilman pilliäkin”, Lampinen jatkaa.