MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Uudet ravitsemussuositukset ohjaavat ruoka- ja ravintolapalveluidemme tuotekehitystä ja tarjontaa

Uudet ravitsemussuositukset ohjaavat ruoka- ja ravintolapalveluidemme tuotekehitystä ja tarjontaa

Palmia huolehtii päivittäin useiden eri asiakasryhmien ravitsemisesta: ruokimme ihmisiä päiväkotilapsista koululaisiin ja opiskelijoihin sekä työikäisistä ikääntyneisiin. Palmia on vastuussa, että kukin ruokailija saa lautaselleen sekä ravitsevaa että maukasta ruokaa.

Suunnittelun perustana sekä ravitsemussuositukset että väestöryhmäkohtaiset suositukset

Marraskuun lopussa julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset antavat tärkeän ja arvokkaan lähtökohdan Palmian ruokapalvelujen tuotekehitykselle ja ruokalistojen suunnittelulle. Myös kunkin asiakasryhmän ravitsemussuositukset ohjaavat valintoja.

Väestöryhmäkohtaiset suositukset, kuten kouluruokailun, varhaiskasvatuksen ja ikääntyneiden ruokailun suositukset, päivitetään tulevina vuosina kansallisten suositusten pohjalta. Palmiassa ollaan kiinnostuneita asiakkaiden hyvinvoinnista. Huomioimme ruoan ravintoarvot ja ravitsemuksellisen koostumuksen mausta tinkimättä.

”Nyt kun viralliset uudet ravitsemussuositukset on julkaistu, voimme alkaa kehittää suositukset täyttäviä reseptejä ja hyödyntää niitä enenevissä määrin ruokalistoilla”, kertoo Palmian ruokapalvelujen ravitsemusasiantuntija Pihla Mäkinen. Tämä tuo ajan myötä muutoksia myös koulujen, päiväkotien ja hoivakotien ruokailuun. ”Palmiassa olemme valmiita reagoimaan muutoksiin ja kehittämään entistä monipuolisempia ja ravitsevampia aterioita eri asiakasryhmille”, Mäkinen jatkaa.

Hybridireseptien innovointia

Kuten 10 vuotta sitten julkaistujen ravitsemussuositusten mukaan, Palmia on jo pidemmän aikaa kehittänyt ruokalistoja kasvispainotteisempaan suuntaan vähentäen punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden määrää tarjonnassa. Linja säilyy myös päivitettyjen ravitsemussuositusten kanssa. ”Siten näiden uusien suositusten myötä mitään ei ole tarvetta muuttaa radikaalisti”, Mäkinen tarkentaa.

Toisaalta uudet suositukset kannustavat innovoimaan erityisesti hybridireseptejä sekä lisäämään entisestään kasvisten ja kasvisperäisten proteiinien käyttöä. ”Esimerkiksi suosittu chili con carne voidaan valmistaa yhdistämällä lihaa ja kasviperäistä proteiinia, kuten papuja. Perinteisiä ruokalajeja, kuten kiusauksia, voidaan kehittää korvaamalla osa perunoista kasvissuikaleilla, tai lisäämällä kasviksia kastikkeisiin”, Mäkinen avaa.

Reseptien ja ruokalistojen lisäksi Palmia tarkastelee myös elintarvikehankintojaan uusien ravitsemussuositusten pohjalta. Palmia panostaa aina tuoreisiin ja suomalaisiin raaka-aineisiin. Elintarvikehankintojen kotimaisuusaste on noin 79 %, lisäksi suosimme Reilun kaupan tuotteita.

Kuuntelemme edelleen asiakkaidemme toiveita

Palmian ravintoloissa tarjontaan vaikuttavat ravitsemussuositusten lisäksi eri ruokalajien menekki ja asiakkaiden toiveet. Kasvis- ja vegaaniruokien määrää kasvatetaan jatkuvasti, sillä ne ovat toivottu ja aidosti potentiaalinen lounasvaihtoehto kenelle tahansa. Punaista lihaa on ruokalistoilla harvoin. Jo nyt Palmian ravintoloiden tarjonnassa on paljon kasviksia sekä useita vaihtoehtoja, joista jokainen ruokailija saa valita mieleisensä annoksen.

”Tulevilla ruokalistoilla huomioimme uudet ravitsemussuositukset asiakkaiden toiveita kuunnellen”, Palmian ravintola- ja ruokapalveluiden toimialajohtaja Ritva Mähönen vakuuttaa.

Heräsikö kysyttävää? Haluatko kuulla lisää palveluratkaisuistamme? 
Klikkaa alta ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.

Jätä yhteydenottopyyntö

JULKAISTU: 02.12.2024

AIHEET: Ravintola- ja ruokapalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa