MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Kilpailutuksella aimo annos hyvää

Kilpailutuksella aimo annos hyvää

 

Kilpailutus haastaa yrityksen toimimaan entistä tehokkaammin ja parhaimmillaan se luo myös uusia mahdollisuuksia. Palmian Länsi-Helsingin alueesta vastaava siivousyksikkö puhaltaa nyt entistä paremmin yhteen hiileen.

 

Kilpailutusta ei kannata pelätä: parhaimmillaan hyvin onnistunut kilpailutus saa koko tiimin puhaltamaan entistä paremmin yhteen. Palmian Länsi-Helsingin alueesta vastaavalla siivousyksiköllä on tästä hyviä kokemuksia.

”Kilpailutus haastoi esimiehen ja työntekijät sekä tavallaan koko organisaation. Meidän tapauksessa kävin niin, että vastasimme haasteeseen ja lopputulos ylitti odotukset. Haasteesta tuli lopulta mahdollisuus”, Palmian palveluesimies Satu Karjalainen kertoo.

Karjalaisen mukaan onnistumisen salaisuus piilee yksikön hyvässä yhteishengessä.

”Meillä jokainen hoitaa oman roolinsa edellyttämät työtehtävät. Jos jokin haastava tilanne tulee eteen, pyrimme miettimään siihen yhdessä ratkaisuja. Vaikka toimitilahuoltajat tekevät työtään itsenäisesti, heille ei jää sellainen tunne, että he olisivat työssään yksin, hän selventää”.

Toimintatavat aiempaa tehokkaammiksi

Hyviin tuloksiin on vaadittu myös toimintatapojen kehittämistä ja uuden opettelua.

”Ammattitaidon täytyy olla kunnossa ja asiakas pitää tuntea. Jotta tähän on päästy, meidän on täytynyt uudistaa toimintatapoja ja lisätä esimerkiksi koulutusta”, Karjalainen sanoo.

Karjalaisen tiimiin kuuluu 30 toimitilahuoltajaa, joiden työskentelykohteet vaihtelevat suuresti: mukana on niin kouluja, päiväkoteja, kirjastoja kuin nuorisotilojakin. Työtapojen on oltava ajan hermoilla, ja jokaisen työntekijän täytyy osata suunnitella työnsä kohteeseen sopivaksi. 

Koulutukset ovat parantaneet työn tehokkuutta.

”Toimitilahuoltajat viihtyvät paremmin työssään, kun heillä on ajankohtaista tietoa työvälineistä. Kun kaikki tietävät tarkalleen mikä työväline toimii mihinkin, työ on sujuvaa, ja pystymme käyttämään oikeaa menetelmää oikeanlaisen lian poistoon”, Karjalainen sanoo.

Toimitilahuoltaja Nyekoso Chantal kertoo, että työ sujuu nykyisin mainiosti, kun aikataulu on kunnossa.

”Huolehdin työssäni koulun siistimisestä, joten työn aikataulutus on tärkeää. Tässä työssä tarvitaan siivoussilmää. Jos esimerkiksi kaikkien koululaisten koulupäivä päättyy samaan aikaan, minun täytyy osata kiirehtiä. Työnteko on helppoa, kun tiedän, miten eri asiat hoituvat, ja kun työvälineet ovat laadukkaat”, Chantal kertoo.

Asenne ratkaisee

Hyvän yhteishengen ja toimintatapojen kehittämisen lisäksi esimiehen asenteella on väliä. Satu Karjalainen kertoo, että 20-vuotinen kokemus esimiestyöstä on antanut laajan ammattitaidon eri tyyppisten tilojen hoidosta.

”Jaan mielelläni omaa ammattitaitoani ja hyödynnän aiempia kokemuksiani. Lisäksi koen tärkeäksi sen, ettei esimies jätä työntekijöitään yksin. Käyn säännöllisesti kohteissa ja sparraan työntekijöitä tarvittaessa”.

Positiivisella asenteella on väliä, sillä Karjalaisen johtaman siivousyksikön sairauspoissaolot ovat laskeneet alle neljään prosenttiin. Hän huomauttaa, että esimiehen kannustus auttaa työntekijöitä tekemään työtään ammattiylpeydellä.

”Minä koulutan ja annan raamit, mutta työntekijät itse tuntevat kohteensa ja ovat todellisia ammattilaisia”.

Karjalaisen tiimissä työskentelevän, kiertävän toimitilahuoltajan Jari Koivukosken mukaan koulutuksesta on ollut paljon hyötyä käytännön työssä.

”Kierrän monessa eri paikassa toimitilahuoltajana, joten sillä, että tarvittavat työvälineet ja palvelunkuvaus on ajan tasalla, on iso merkitys. Meillä ne päivitetään tietyin aikavälein ja koulutuksia on riittävästi. Se helpottaa työn tekemistä ja oman työskentelyn hallintaa”, hän sanoo.

Heräsikö kysyttävää? Haluatko kuulla lisää palveluistamme? 

Klikkaa alta ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Saat suositukset kannattavimmista palveluratkaisuista, joita toimitilasi käyttäjät arvostavat. 

JULKAISTU: 25.09.2019

AIHEET: Artikkeli Siivouspalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa