MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Kampin Rafla - hyvää ruokaa ja välittämistä

Kampin Rafla - hyvää ruokaa ja välittämistä

Kampin palvelukeskuksessa lounastajat saavat nauttia aterian ohella hyvästä seurasta. Ruoka maistuu, kun tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja ja samalla pääsee kertomaan päivän kuulumiset.

 

Eläkeläinen Matti Andelin: ”Ruoassa on kotiruoan tuntu”

Andelin on ollut Kampin palvelukeskuksen asiakkaana jo liki kymmenen vuoden ajan. Hän käy useamman kerran viikossa syömässä lounaan Kampin raflassa.

”Olen iloinen, että tällaisia paikkoja on olemassa. Ruokailu on kiintein kontaktini palvelukeskukseen, ja tänne on helppo tulla, kun asun vieressä. Täällä on kodikas ja myönteinen henki, ja olen havainnut, miten tärkeää yhteen kokoontuminen on monelle. On uskomattoman paljon ihmisiä, joilla elämän kontaktipinta on vähäistä. Siksi vanhetessa on lähdettävä mökistä ulos vieraisiin pöytiin syömään.”

Andelin korostaa säännöllisten elintapojen merkitystä ikäihmisten hyvinvoinnille. 

”On tärkeää olla aktiivinen ja syödä terveellisesti vaihtelevaa ruokaa. On tylsää syödä yksin kotona, ja silloin monet syövätkin huonosti, eikä heillä välttämättä ole ruokahalua tai janon tunnetta. Jos kukaan ei muistuta ruoasta, jää helposti huonolle hoidolle.”

Andelin pitää Kampin raflan hinta-laatusuhdetta tosi hyvänä. Hän tietää mistä puhuu, sillä työuraa on 40 vuotta takana konditoria-alalla.

”Ruoassa on kotiruoan tuntu. Vien ruokaa myös ystävilleni, jos he ovat esimerkiksi sairaana. Otan aina ruokalistan mukaani kotiin.” 

Hän kertoo olevansa kaikkiruokainen, ja pyrkivänsä syömään mahdollisimman erilaisia ruokia.

”Kala houkuttaa minua eniten. Myös kasviksia syön täällä runsaasti ja leivät ovat herkullisia.”

Andelin on tutustunut hyvin myös Palmian henkilökuntaan.

Helena (ravintolapäällikkö Helena Maronen) saa auringon näyttäytymään harmaanakin päivänä. Kerran yksi asiakkaista sai sairaskohtauksen, ja hän hoiti asian topakasti kuntoon. Asenteen on oltava kunnossa – se näkyy heti ihmisistä, jos he eivät viihdy työssään.”

Raflassa ollaan lähellä ihmistä

Kokki Timo Eronen tervehtii hymyillen kassalla lounasaikaan. Hän on ollut Kampin palvelukeskuksessa töissä jo reilut kymmenen vuotta ja tuntee ravintolan asiakaskunnan hyvin.

”Tykkään työskennellä eläkeläisten parissa. Asiakkaista on tullut ystäviäni, joiden kanssa vaihdamme päivittäin kuulumisia. Monet heistä viettävät täällä koko päivän. Osa asiakkaista tulee Espoosta ja Vantaalta asti”, hän kertoo. 

Ruokapalvelutyöntekijä Tuula Utunen kantaa tekemäänsä salaattia lounasbuffettiin ja yhtyy Erosen mielipiteeseen. 

”Tämä on ihana työpaikka. Vanhempien ihmisten kanssa työskentely ja heidän auttamisensa on ihan erilaista, kun mikään muu työ, paljon ihmisläheisempää. Vaihdamme kuulumisia ja kuuntelemme vanhusten huolia työskentelyn lomassa. Monelle se voi olla ainut kohtaaminen päivän aikana. Työ on merkityksellistä, ja on antanut minulle tosi paljon”, hän kuvaa. 

Utunen kertoo, että jos jotakuta eläkeläistä ei näe vähään aikaan, hän alkaa huolehtia, onko tällä kaikki hyvin.

 

 

JULKAISTU: 14.05.2019

AIHEET: Case Ravintola- ja ruokapalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa