Monessa mukana / Buffet-ruokailua synnytysvuodeosastolla
Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysvuodeosastolla päivän ruoat tarjoillaan buffet-pöydästä. Palvelu on otettu ilolla vastaan – äidit voivat ajoittaa ruokailun itselle sopiviin kellonaikoihin ja annoskoot ovat aina sopivat.
Vauva on imetetty ja nyt on äidin vuoro saada ruokaa. Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysvuodeosastolla potilaat kokoavat ateriansa itse noutopöydästä. Ruoka on tarjolla paikan päällä buffet-pöydässä, josta kukin saa valita juuri sen määrän kuin itse haluaa. Päivittäin katetaan aamiainen, lounas ja päivällinen.
Buffet-ruokailu aloitettiin synnytysosastolla ensin kokeiluna vuonna 2017 ja positiivisen vastaanoton jälkeen siitä tuli Hämeenlinnassa pysyvä käytäntö. Harkinnassa onkin, voisiko noutopöytämallia laajentaa sairaalan muille, sopivantyyppisille osastoille.
Hämeenlinnan sairaalassa syntyy vuosittain noin 1 300 vauvaa. Synnytysosastolla on 24 paikkaa, perhehuoneita on käytössä kysynnästä riippuen 4–7.
– Osaston asiakkailta on tullut runsaasti hyvää palautetta noutopöytäruokailusta. Potilaat arvostavat valinnanvapautta: on mukavaa, kun ruokaa ja lisukkeita saa ottaa juuri sen verran kuin haluaa. Ateriat ovat tarjolla pidemmän aikaa, joten jokainen voi hakea annoksensa lämpimänä silloin kuin se omaan rytmiin sopii, osastonhoitaja Pirjo Koskela kertoo.
Yksi noutopöydän hyvä puoli on sen sosiaalistava vaikutus. Ruokaa hakiessa äidit tapaavat toisiaan ja samalla tulee juteltua vauvanhoitokokemuksista. Jalkeilla olo myös edistää synnytyksestä toipumista.
Synnyttävien äitien lisäksi myös perhehuoneissa asuvat isät voivat ruokailla noutopöydästä, tavanomaisen ateriamaksun hinnalla.
– Isät ovat kiitollisia noutopöydästä – heidän ei tarvitse lähteä sairaalan kahvilaan tai kaupungille ruokailemaan, vaan he voivat syödä yhdessä perheen kanssa.
Hämeenlinnan sairaalassa on puhuttu buffet-tarjoilusta aika ajoin viime vuosina, ja vuonna 2017 ryhdyttiin toteutustoimiin. Suunnitteluryhmä palaveerasi kuukausittain ja yhdessä etsittiin paras tapa toimia.
– Me kokeilimme ja muutimme käytäntöä, jos homma ei toiminut. Tarjoilupöydän paikkaa esimerkiksi vaihdettiin ensimmäisten kuukausien jälkeen. Ruokapalvelujen tuottaja oli joustava ja asiantunteva kumppani tämän muutoksen toteutuksessa, ravitsemispäällikkö Tuula Vihersaari sanoo.
Palmia tuottaa ruokapalvelut koko Kanta-Hämeen keskussairaalalle. Päivittäin aterioita valmistetaan noin 1 200. Synnytysosaston buffet-pöydässä on tarjolla samaa listan mukaista ruokaa, jota sairaalan muutkin asiakkaat syövät.
– Alkuvaiheessa haimme sopivia tarjoilumääriä, pian ne löysivät oikeille urille. Ruoka ei lopu kesken, vaikka synnytysosaston ruokailijoiden määrä vaihtelee lähes päivittäin, tuotantopäällikkö Minna Suvanto Palmian ruokapalveluista kertoo.
Eniten muutos vaikutti sairaalahuoltajien arkeen.
– Buffet-pöytäkäytäntö vie sairaalahuoltajan työtä askeleen moniammatillisempaan suuntaan, palveluesimies Marita Penttilä kertoo.
– Aiemmin ruoka tuli valmiina tarjottimilla ja annokset kannettiin potilaille. Nyt sairaalahuoltajan työtehtäviin kuuluu kuumien vesihauteiden valmistelu sekä ruokien ja lisukkeiden asettelu tarjoilupöytään.
Myös potilaiden erityisruokavaliot otetaan huomioon. Buffet-pöydän kokoamisesta tehtiin kuvalliset työohjeet, joiden avulla osastolle tuleva uusikin työntekijä pääsee nopeasti kärryille.
– Suunnitteluvaiheessa kellotimme uusien työvaiheiden kestoa. Buffet-pöydän kattaminen kaikilla aterioilla vie reilun osan sairaalahuoltajan työaikaa. Henkilökunnan määrää ja työvuoroja sovitettiin sen mukaisesti, palveluohjaaja Sanna Mäkinen kertoo.
– Ajattelutapa meillä täällä sairaalassa on ”potilas ensin”. Muutos ruokailussa tehtiin asiakastyytyväisyyden parantamiseksi ja se on kannattanut, vastaanotto on ollut hyvin positiivista. Näin myös henkilöstön puolelta, Mäkinen sanoo.
Buffet-pöydässä on lounasaikaan tarjolla lämmintä ruokaa, salaattia, leipää ja jälkiruokaa. Joku ottaa ison annoksen, joku pienemmän – ruokahalunsa mukaisesti. Joku poimii lautasen viereen leipää, toinen taas jättää leivän ja jälkiruuan kokonaan väliin. Buffet-muotoinen tarjoilu on vähentänyt ruokahävikkiä merkittävästi.
– Tilastoimme hävikkiä säännöllisesti ja määrissä näkyy selvä lasku, Tuula Vihersaari kertoo. Sen lisäksi, että buffet-pöytä on asiakaspalvelua, se on myös ympäristöteko.
JULKAISTU: 07.06.2019