MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Sisäilmaston laadun arviointi

Sisäilmaston laadun arviointi

Rakennusten sisäilmaston laadusta kirjoitetaan jatkuvasti eri tiedotusvälineissä. Usein otetaan esille ilman laadun huonous ja epäilyt laajemmista ongelmista, joissa osassa vaaditaan koko kiinteistön käytön välttämistä ja jopa purkamista.

Ennen kuin näin pitkälle mennään, on kuitenkin syytä tehdä sellaisia arvioita, jotka perustuvat helposti ja edullisesti mitattaviin lukemiin. Näitä ovat lämpötilan, ilmankosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mittaukset. Home-epäilyt sekä pienhiukkas- ja VOC-ongelmat vaativat erikoisempia mittalaitteita ja niiden analysointiin erikoistuneita asiantuntijoita.

Mittausdataa helposti ja edullisesti

Olemme testanneet useiden eri valmistajien laitteita, joilla saadaan jatkuvaa mittausdataa sovelluksen avulla etäluettavana tietona. Tärkeätä tässä on järjestelmän helppous ja edulliset käyttökustannukset. Kiinteistöön sijoitettavat anturit ovat paristokäyttöisiä ja lähettävät tietonsa langattomasti. Ne voidaan nopeasti siirtää uusiin tiloihin ja näin kerätä dataa isossakin rakennuksessa.

Anturit täydentävät rakennusautomaation mahdollisuuksia sisäilmaston laadun ylläpidossa

Kun halutaan arvioida jonkin kiinteistön ominaisuuksia, arvioidaan ensin kiinteistö kokonaisuutena, sekä rakennusautomaatiojärjestelmä (RAU). Lisäksi tarkistetaan RAU:n mahdollisuudet osallistua lämpötilojen, ilmankosteuden ja CO2-pitoisuuksien haluttuna pitämiseen.

Tätä tukemaan olemme vieneet kiinteistöihin kahden eri valmistajan antureita. Molemmat ovat osoittautuneet varmatoimisiksi, ja tiedonsiirto on toiminut ongelmitta. Pelkkä RAU ei välttämättä kerro erilaisia nopeitakin muutoksia olosuhteissa. Anturit auttavat ymmärtämään muutoksia ja mahdollisia syitä niiden taustalla. Muun muassa ulkoilma, suora auringonpaiste, tuuli, sade ja tilojen käyttöaste vaikuttavat sisäilmaston laatuun.

Tilojen käyttäjät voivat osallistua sisäilmaston arviointiin

Olemme sijoittaneet tiloihin tilojen käyttäjien luettavaksi infonäyttöjä. Hetkellisten arvojen lisäksi järjestelmä antaa eräänlaisen pidempiaikaisen hyvyyspisteen asteikolla 0 – 100. Ajatuksena on auttaa tilojen käyttäjiä osallistumaan olosuhteiden arviointiin, ja myös poistaa turhia spekulaatioita huonoista olosuhteista.

Toimiva RAU, sekä tarkemmat tilakohtaiset mittaukset ovat välttämättömiä työkaluja kiinteistön koko elinkaaren ajan. Arvion tekeminen RAU:n nykytilasta auttaa kiinteistöjohtoa ja kiinteistönhoitoa suunnittelemaan korjaavia toimenpiteitä, joilla voidaan saneerata kiinteistön automaatio toimimaan nykyvaatimusten mukaisesti.

Heräsikö kysyttävää? Haluatko kuulla lisää palveluistamme? 

Klikkaa alta ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Saat suositukset kannattavimmista palveluratkaisuista, joita toimitilasi käyttäjät arvostavat. 

JULKAISTU: 11.06.2020

AIHEET: Vastuullisuus Kiinteistöpalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa