Monessa mukana / Palmialainen työ: siivousalan palveluesimiehestä restonomiksi
Siivousalalla on yleistymässä restonomitutkinto asiakaskohteen vastuuesimiehen pätevyysvaatimuksena. Haluamme Palmiassa vastata entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin ja tarjoammekin esimiehille lisää valmiuksia johtamisen ja esimiestyön haasteiden ratkaisuun. Järjestämme yhteistyötyökokeiluna Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa restonomikoulutuksen, joka vahvistaa ja kehittää osallistujien esimiesosaamista ja siivousliiketoiminnan kehittämistä.
Palveluliiketoiminnan johtaminen (restonomi) -koulutuksessa palmialaiset suorittavat ensin opintoja avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja siirtyvät sen jälkeen tutkinto-opiskelijoiksi. Koulutuksen sisältö liittyy muutoksen johtamiseen, vastuullisuuteen, tuloksellisuuteen, palvelujen asiakaslähtöiseen kehittämiseen ja tulevaisuuden ennakoimiseen. Koulutus sisältää lähipäivän keskimäärin kerran kuukaudessa ja jokaisessa opintojaksossa on useita omiin työtehtäviin sovellettavia oppimistehtäviä.
Restonomikoulukseen osallistuvat 10 opiskelijan joukossa toimitilapalvelujen palveluesimiehet Kristiina Bifraden sekä Branimir Petkov.
Kristiina Bifraden on ollut Palmiassa vuodesta 2015 alkaen ja siivousalalla vuodesta 1989. Koulutus: siivousteknikon erikoisammattitutkinto sekä siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinto.
Branimir Petkov tuli Palmiaan vuonna 2017 ja on ollut siivousalalla yli 6,5 vuotta. Koulutus: laitoshuoltajan ammattitutkinto, siivoustyönohjaajan ja siivousteknikon erikoisammattitutkinnot.
- Palveluesimiehen työ on monipuolista, täynnä odottamattomia asioita eikä kahta samanlaista päivää ole. Parasta työssämme onkin vaihtelevuus ja se, kun yhdessä tiimin kanssa saavutamme asetettuja tavoitteita. Työ sisältää mm. esimiestyötä, asiakastapaamisia ja rinnalla kulkee koko ajan myyntityö, kuten perus- tai muiden erikoispesujen myynti ja koordinointi, kertovat Bifraden ja Petkov.
- Kuultuani siivouspalveluissa koulutuksesta kerroin, että olin jo aiemmin kiinnostunut restonomin tutkinnosta, kertoo Petkov. Sain tiimissä tietää tällaisesta koulutuksesta ja sitten Branimirkin kehotti hakemaan mukaan, muistelee Bifraden.
- Opiskelu samaan aikaan työn kanssa sopii tällaiselle uteliaalle ihmiselle, joka on jäänyt koukkuun opiskeluun. Siitä on muodostunut jo melkein harrastus, toteaa Petkov. - Päätös opiskelun aloituksesta oli oikea innokkaalle uuden oppijalle, ja on ollut hienoa saada opintopisteitä sekä kannustavaa palautetta, sanoo Bifraden.
Palmialaisten omassa ryhmässä kehitytään, ideoidaan ja kuunnellaan toisia. Kaikilla on eri tausta, koulutus ja kokemus - sekä halu oppia yhdessä uusia asioita. Monimuotoinen ryhmä auttaa näkemään asiat eri tavoilla ja jokainen antaa siihen jotain omalta osaltaan. Tämä auttaa avartamaan omaa ajattelua ja etsimään uusia näkökulmia. Opinnot tarjoavat heti myös teoriaa ja työvälineitä arjen työhön.
- Opinnot vievät paljon aikaa, mutta siihen tottuu - vaikka etätehtävät vaativatkin välillä kaksi viikonloppua kuukaudessa. Samalla olen esimerkkinä nuoremmille, että vielä aikuisenakin voi tehdä muutoksia elämässä ja opiskella, Bifraden kertoo.
- On hienoa, että Palmia haluaa kouluttaa henkilökuntaa, jos työntekijä itse haluaa kehittyä ja opiskella. Pelkällä tutkinnolla ihmisestä ei kuitenkaan ole esimieheksi tai johtajaksi. Koulutus on avain, mutta itse pitää avata ovi” sanoo Petkov.
JULKAISTU: 24.10.2018