MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / A-klinikkasäätiön Päihdesairaalan ruoka- ja siivouspalvelut Palmialle

A-klinikkasäätiön Päihdesairaalan ruoka- ja siivouspalvelut Palmialle

Haarajoen maalaismaisemassa, Järvenpään koilliskolkassa uinuu A-klinikkasäätiön Päihdesairaala. 1950-luvulla rakennetuissa kiinteistöissä annetaan hoitoa erilaisiin riippuvuusongelmiin: katkaisu- ja vieroitushoitoa, päihde- ja perhekuntoutusta sekä lääkkeettömiä hoitoja.

Sairaalan ruoka- ja siivouspalvelut siirtyivät liikkeenluovutuksessa Palmialle syyskuun 2017 alussa. Dramatiikka oli vähissä, kun neljä ihmistä keittiössä ja kolme siivouksessa siirtyivät Palmian leipiin vanhoina työntekijöinä, entisin työehdoin.

Päihdesairaalan potilasmäärä elää aina hieman, mutta keittiö ruokkii päivittäin noin 70–80 henkeä, parikymmentä heistä sairaalan henkilökuntaa.

– Osa potilaista tekee ruokaa itse kerroksissa, mutta täällä tehdään kaikki ruuat aamiaisesta iltapalaan ja siltä väliltä. Lisäksi järjestämme kahvitustilaisuuksia tai huolehdimme tarvittaessa potilaille retkievästä, kertoo ruokapalveluesimies Satu Sipilä.

Päihdesairaalan ruoka syntyy Palmian tuotantojärjestelmn avulla

Ruokapalvelun siirtyminen Palmialle ei tuonut suuria muutoksia keittiön arkeen. Työn suunnittelussa ja työtavoissa haettiin kuitenkin hieman lisää tehokkuutta.

– Keittiöön tuotiin Palmian reseptiikkaa ja sähköinen tuotantojärjestelmä, jonka kautta tehdään raaka-aineiden tilaukset ja josta ruokalistat siirtyvät suoraan nettiin.

Potilailta tullut palaute on ollut myönteistä: ruoka on ollut ennenkin erittäin hyvää, mutta esimerkiksi iltapala on saanut kiitosta monipuolistumisestaan.

Siivouspuolella muutos näkyi uusina työvälineinä sekä tarkentuneina ohjeina, miten tiettyjä työvaiheita suoritetaan. Taloon huristeli myös uusi yhdistelmäkone lattioiden siivousta varten.

Sairaala poikkeaa hieman muista ympäristöistä, joissa Palmialla on vastaavia palveluja. Siivouksessa hygieniataso on korkeampi.

– Ruokapuolella ruuan täytyy olla terveellistä, mutta ravitsemussuositukset poikkeavat vaikkapa päiväkodeista ja kouluista. Kaikki tietävät, että ei täältä tulla á la cartea hakemaan, mutta ruuan täytyy olla herkullista ja maukasta, Sipilä hymyilee.

Palmian ja Päihdesairaalan yhteistyö joustaa

Yhteistyö Palmian ja Päihdesairaalan kesken on käynnistynyt hyvin. Palvelujen laatua seurataan säännöllisesti.

– Pidämme kuukausittain yhteistyöpalaverit hallinnon kanssa, ja osallistumme koko talon tapaamisiin, joissa saadaan palautetta suoraan potilailta. Tapaan myös asiakkaita aina kun mahdollista, Sipilä kertoo.

Sipilällä toimii esimiehenä muissakin kohteissa, Päihdesairaalassa hän on pari kolme päivää viikossa. Palmialla on rekrytointi käynnissä, jotta sairaalalle saadaan pysyvä kohdepäällikkö.

– Kaikki ei suju vielä kuin tanssi, mutta jouhevasti hommat on saatu pyörimään. Joka päivä paikalla oleva esimies parantaa toimintaa entisestään.

Päihdesairaalan keittiö ja siivous yhdistää uutta ja vanhaa

Satu Sipilä kiittelee Päihdesairaalan keittiön ja siivouksen henkilökuntaa hyvästä alusta. Henkilöstöstä moni on ollut talossa todella pitkään – lyhin työura esimerkiksi keittiöllä on 18 vuotta – ja osaamista on kertynyt.

– Olen ollut hämmentynyt siitä, miten hyvin he ovat ottaneet kaiken uuden vastaan. On oltu valmiita kokeilemaan ja kehitysideoita on tullut hyvin.

Parhaimmillaan uusi ja vanha tapa tehdä muodostavat hyvän synteesin

– Niistä voi kehittyä uusi, kolmas tapa tehdä asiat. Luotettavien ja joustavien ihmisten kanssa näitä on ollut helppo miettiä.

Uutta identiteettiä ja uusia työtapoja ei ole tarvinnut etsiä yksin. Palmian kouluttajat ja palveluohjaajat ovat käyneet Haarajoella useaan otteeseen neuvomassa ja perehdyttämässä palmialaisuuteen ja työtapoihin.

– Yhdessä on opittu talon tavoille, ja toivottavasti jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi Palmialle.

JULKAISTU: 19.12.2017

AIHEET: Case Ravintola- ja ruokapalvelut Siivouspalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa