MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Palmia on läsnä lähes sadalla äänestyspaikalla presidentinvaaleissa

Palmia on läsnä lähes sadalla äänestyspaikalla presidentinvaaleissa

”Vaaliuurna, pöydät ja äänestyskopit tuotiin paikalle jo viikko sitten. Olemme saaneet tarkat ohjeet etenkin koppien sijoittamiseen. Niiden pitää olla seinän edustalla eikä esimerkiksi niin, että ikkunoista olisi näköyhteys koppiin”, Aurinkolahden peruskoulun kouluisäntä Tuomo Jantunen kuvailee. 

Palmian ja keskusvaalilautakunnan yhteistyö on jatkunut jo kymmenen vuoden ajan. Itse äänestämiseen liittyvistä järjestelyistä vastaavat vaalilautakunnat, mutta myös yleisistä puitteista vaalipaikoilla on pidettävä huolta. Vuoden 2018 presidentinvaaleissa Palmian vastuulla on Helsingissä 95 äänestyspaikkaa, joista useimmat ovat kouluja.

Palmia huolehtii vaalipäivänä liputuksesta, turvallisuudesta ja siisteydestä 

Perjantaina ja lauantaina tehtävien ennakkovalmistelujen lisäksi Palmia huolehtii äänestyspaikkojen siisteydestä, turvallisuudesta, aukiolosta ja liputuksesta koko äänestyksen ajan. Varsinaisen vaalipäivän aamuna paikalle tullaan hyvissä ajoin ennen äänestyksen alkua. Palmian työntekijät päästävät vaalilautakunnan jäsenet sisään äänestyspaikalle. Kouluisännille rakennukset ovat ennestään tuttuja. On tärkeää, että valot saadaan päälle, ja tarvittaviin tiloihin päästään kulkemaan sujuvasti.

Vaalipaikkoja kiertävä Palmian lippurinki huolehtii siitä, että jokaisessa kohteessa liehuu siniristilippu yhdeksältä aamulla, jolloin myös äänestyspaikkojen ovet avataan.

Kaiken on sujuttava kuin rasvattu, sillä osa vaaleihin liittyvistä järjestelyistä on säädetty laissa. Jos esimerkiksi äänestyspaikan ovet avataan myöhässä eikä joku pääse sen vuoksi äänestämään, voidaan vaalit joutua mitätöimään.

Vaalipäivän aikana äänestyspaikoilla kiertää Palmian turvapalvelujen tiimi, joka on valmiudessa mahdollisia häiriö- ja hätätapauksia varten. Kun ovet suljetaan äänestäjiltä iltakahdeksalta, paikalla oleva vaalilautakunta suorittaa vielä äänestyslippujen alustavan laskennan ja tarkistaa, että niiden määrä vastaa äänestäjien määrää. Palmialaiset ovat paikalla aina ääntenlaskennan päättymiseen asti.

Valmiina myös vaalien toiseen kierrokseen

Äänten laskemisen ja vaalilautakunnan jäsenten lähtemisen jälkeen Palmian henkilökunta tarkastaa tilat, lukitsee ikkunat ja ovet sekä kytkee hälytysjärjestelmät takaisin päälle. Illalla äänestyksen tuloksia jännitetään kotisohvalla. Jos vaalit menevät toiselle kierrokselle, koko homma tehdään kahden viikon kuluttua uudelleen.

”Joissakin kohteissa tilojen purkaminen pystytään aloittamaan ääntenlaskentaa häiritsemättä jo samana iltana, mutta meillä Aurinkolahden koululla kalusteet puretaan vasta maanantaiaamuna. Samalla varmistetaan, että tilat ovat koululaisia varten siistissä kunnossa”, Palmian kouluisäntä Tuomo Jantunen kuvailee.

JULKAISTU: 26.01.2018

AIHEET: Kiinteistöpalvelut

KIRJOITTAJA

Palmia Oy
Palmian artikkelit

Jaa