MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Palmia muonitti Satahangan partioleirin

Palmia muonitti Satahangan partioleirin

Palmia vastasi Satahangan meripartioleirin muonituksesta. Noin 1 400 partiolaisen ruokailun järjestäminen viikoksi kesähelteillä vaati ravintola Kavilta huolellista suunnittelua.

Yli tuhatpäinen joukko partiolaisia kansoitti Loviisan Rönnäsin rannan viikon ajaksi, kun Suomen Partiolaisten järjestämä suuri kansainvälinen meripartioleiri Satahanka XIII järjestettiin alueella heinä-elokuun vaihteessa. Suomen lisäksi leiriläisiä oli Ranskasta, Tšekistä, Isosta-Britanniasta, Israelista ja Venäjältä. 

4–6 vuoden välein järjestettävälle suurleirille saapui osallistujia eri puolilta Suomea ja ulkomailta asti. Leiriläisten ikähaarukka oli 12–vuotiaista seitsemänkymppisiin.

Palmian ravintola Kavi sai kunnian toimia leirin muonittajana. Isot ruokatilaukset ovat ravintolalle jo ennestään tuttua kauraa. Talviaikana Kavi valmistaa tavallisesti 13 työntekijän voimin noin 2 000 annosta päivässä. 

Helteet toivat lisähaastetta kylmäketjun säilyttämiseen

Ruokailun järjestäminen Loviisassa vaati Helsingissä sijaitsevalta ravintolalta erityisen tarkkaa suunnitelmallisuutta. Ruokalistojen suunnittelu aloitettiin kesäkuun alussa. Asiakas tilasi Palmialta lämpimän ruoan leiriläisille kahdesti päivässä.

– Asiakkaan toiveena oli helposti tarjottavaa ja maukasta ruokaa. Päädyimme tarjoilemaan leiriläisille keittolounaan ja iltapäivällä risottoa, kiusauksia ja laatikkoruokia. Sadalle leiriläiselle meni kasvisruoka, Palmian ravintolapäällikkö Tuula Ruikkala sanoo.

Lisähaastetta 1 400 leiriläisen muonitukselle asetti reilun tunnin mittainen toimitusmatka.

– Ruoat piti saada säilymään kuumina kuljetuksen ja tarjoilun ajan, sillä leirillä ei ole ruoan lämmitysmahdollisuutta. Onnistuimme siinä hyvin. Terässäiliö piti ruoat kuumina Postin pienistä viivästyksistä huolimatta, Ruikkala sanoo.

Ainoastaan 100–150 keittolounasta vietiin purjelaivoihin päivittäin kylminä ja lämmitettiin paikan päällä.

Haastetta tuotti myös koko leirin ajan vallinnut hellejakso.

– Kesäkuumalla täytyy olla tarkkana ruoan lämpötilojen suhteen, että raaka-aineet pysyvät hyvänä. Suurin haaste oli saada kylmäsäilytystilat riittämään, kun perjantaina tuli koko viikonlopun tavarat kerralla. Hyvällä etukäteissuunnittelulla siitäkin selvittiin, sanoo keittiöpäällikkö Petri Puromäki. 

”Ruoka sai paljon kiitosta nuorilta”

Palmian muonitus sai leiriläisiltä runsaasti positiivista palautetta.

– Kaikki meni erityisen hyvin. Ruoan laatu oli hyvä ja se oli monipuolista ja maukasta. Oli hienoa huomata, miten Palmia oli osannut ottaa huomioon kohderyhmän, joista suurin osa oli 14–17-vuotiaita. Ruoassa oli käytetty reippaasti mausteita ja varsinkin kasvisruoissa oli käytetty mielikuvitusta, sanoo leirin muonituspäällikkö Marja-Leena Räsänen-Ala-Aho

– En ole ikinä aikaisemmin saanut niin paljon palautetta ruoasta. Moni nuori tuli erikseen kiittämään, miten hyvää ruoka leirillä oli ollut. Tulen varmasti suosittelemaan Palmiaa muillekin, Räsänen-Ala-Aho sanoo.

Satahangan partioleirin muonitus
  • Palmia toimitti 30.7.–6.8. järjestetylle Santahangan meripartioleirille muonituksen.
  • Ruokaa valmistettiin 1 200 annosta kaksi kertaa päivässä.
  • Muonitukseen kuuluivat lounaskeitto ja päivällinen.
  • Noin 100 päivittäisistä annoksista oli kasvisruokaa.
  • Ruoat valmisti Helsingin Kallion virastotalossa sijaitseva Palmian ravintola Kavi.
  • Ruokien toimituksesta huolehti Posti.
  • Ruoat toimitettiin Helsingistä Loviisaan lämpiminä, ja lisäksi noin 100 keittoannosta kuljetettiin kylminä laivoihin.

Kuva: Juge Heikkilä 

JULKAISTU: 13.08.2018

AIHEET: Case Ravintola- ja ruokapalvelut

KIRJOITTAJA

Palmia Oy
Palmian artikkelit

Jaa