Maistuvaa kouluruokaa päivittäin. Kasvisvaihtoehto tarjolla joka päivä. Koulukeittiön edustajat ovat innolla kehittämässä ruokailua yhdessä opettajien, vanhempien ja lasten kanssa. Kuulostaako utopialle? Espoossa tämä on täyttä totta.
Palmia aloitti ruokapalvelut 16 Espoon koulussa ja päiväkodissa alkusyksystä.Sepon koululla Pohjois-Tapiolassa ruokailee päivittäin noin 450 ruokailijaa, joista lapsia on noin 420. Lounasaika on klo 10.20 –12 välillä. Ruuat valmistetaan paikan päällä. Liha- tai kalaruoan lisäksi tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto, jolloin on helppo maistella uusia makuja.
Koulun rehtori Saija Holopainen kertoo, että yhteistyö on lähtenyt erittäin hyvin liikkeelle.
- Muutos aiempaan on ollut meillä suuri. Nyt koulussa on hyvä yhteinen meininki, ja Palmian henkilökunta on palvelualtista ja ystävällistä.
Ruokapalveluvastaava Joonas Perkonmäki oli mukana ruokapalveluiden edustajana myös ekaluokkalaisten vanhempainillassa kertomassa koulukeittiön toiminnasta.
- Koin, että kohtaaminen oli onnistunut, ja vanhemmat antoivat aplodit hyvästä ruoan mausta. Joonas on tuonut selvästi esiin, että hyvän ruoan tarjoaminen lapsille on hänelle itselleen tosi tärkeää – silloin asia toteutuu myös käytännössä.
Holopainen kertoo, että lapset otetaan nyt aktiivisesti mukaan kouluruokailun kehittämiseen ja heidän toiveitaan kuunnellaan.
- Olemme koko kouluna yhdessä tukemassa lasten kasvattamista. On tärkeää, että keittiöhenkilökunta on tähän yhteiseen tavoitteeseen sitoutunut. Keittiöhenkilökunta tulee mukaan myös teemapäivien suunnitteluun, jolloin voimme hyödyntää heidän asiantuntemustaan vielä paremmin.
Kilonpuiston koulussa on noin 760 oppilasta ja sadan hengen henkilökunta. Ruokapalveluiden kohde-esimies Katri Mononen asettelee myytäviä välipaloja, täytettyjä sämpylöitä ja hedelmiä tarjoiluvaunuun. Välipalamyynti käynnistyy yhden jälkeen ja pian tarjoiluvaunun edessä on jo pitkä jono lapsia. Myynti kestää puolen tunnin ajan, ja välipalat tekevät nopeasti kauppansa.
- Täällä on lapsia pienistä esikoululaisista yläkoululaisiin. Lounasaika alkaa klo 10 ja loppuu 12.30. Ensimmäinen ruokailuvuoro on tosi rauhallinen, yhdeltätoista vähän räjähtää ja yläkoululaisten vuoro sen jälkeen on taas rauhallinen. Välipalamyyntiä meillä on kaikkina arki-iltapäivinä paitsi perjantaina, Mononen selvittää.
Noin viiden hengen ruokapalveluiden tiimi aloittaa lounasruokien valmistuksen puoli seitsemän aamulla.
- Pienet oppilaat ovat tulleet esimerkiksi kertomaan, että ruoka oli hyvää ja he söivät lautasensa tyhjäksi. Isommat yläkoululaiset ovat huikanneet vaikkapa, että tämä kalakeittohan oli oikeasti hyvää. Vastasin heille, että ”niin onkin, ota vaan lisää”, Mononen naurahtaa.
– Positiivisella mielellä olemme nyt kouluruokailun suhteen. Keittiön väki tekee tosi hyvää työtä, sillä aina kun tulemme klo 11 ison oppilasryhmän kanssa syömään, ruokaa on aina riittänyt. Joskus aiemmin ruoka saattoi loppua kesken, Kilonpuiston koulun vararehtori Kirsi Mäkinen sanoo.
Palmian ruokapalvelut Espoon kouluissa ja päiväkodeissa
Ruokalistat helposti esiin Kouluruoka-sovelluksesta