MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Elenia Areena loistaa puhtaana

Elenia Areena loistaa puhtaana

Hämeenlinnan Elenia Areena on monitoimihalli, joka tarjoaa tilansa niin urheilijoille, rokkibändeille kuin kissoillekin. Siivoustyössä mukaudutaan vaihteleviin tilanteisiin joustavasti ja siivoussopimus muuntuu tarpeen mukaan.

 

Elenia Areena täyttyy arkisin urheilun äänistä: sisätossut nirskuvat hallin mattoon, pallot lentävät seinästä seinään ja voimailulaitteet kolahtelevat kuntosalin puolella. Siivoustyölle suuri urheiluhalli asettaa omanlaisiaan vaatimuksia. Elenia Areenan puhtaanapidosta vastaava Palmia huolehtii hallin siisteydestä kolmen siivoojan voimin.

”Siivoojat tekevät töitä arkisin päivävuoroissa, ja viikonloppuisin areenalla on yksi siivooja. Halli on auki iltakymmeneen, ja viikonloppuisin tila täyttyy usein erilaisista tapahtumista kävijämassoineen. Vuoronvaihtojen pitää toimia”, kiteyttää Palmian palveluohjaaja Päivi Hannula, jonka alueeseen Elenia Areena kuuluu.

Areenan kalenterivuoteen mahtuu monenlaista urheilukisoista ja konserteista messutapahtumiin, jotka saattavat houkutella viikonlopun aikana paikalle jopa 8 500 kävijää.

”Siivoojilta se vaatii silmää siitä, mikä on kulloinkin ensisijaista. Tapahtumien osalta on arvioitava, mihin ihmiset ensin tulevat, ja siivoustyö organisoidaan sitten sen mukaan. Ketterä on oltava puolin ja toisin”, lisää Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä.

Kaiken taustalla rullaavat arkirutiinit, jotka takaavat, että jokainen hallilla kävijä pääsee mutkitta harrastuksensa pariin.

”Hallin taululta näemme kaikki vuorot ja sen, milloin siivoamaan päästään. Jos hallia vaikkapa matotetaan, sillä aikaa siivotaan muualla. Iltaisin hallin väki nostaa salinjakajaverhot ylös, niin että aamuvuorolaiset pääsevät töihin heti”, kertoo Palmian palveluesimies Sanna Etelälahti.

Ammattitaitoinen siivooja osaa ennakoida

Palmian ja Elenia Areenan yhteistyö on ollut tiivistä viisivuotiaan hallin alkuajoista pitäen. Puhtaanapidon väki ja hallin henkilökunta ovat tekemisissä päivittäin.

”Pidämme säännöllisiä palavereita kalenterit kädessä. Käymme läpi menneitä ja tulevia tapahtumia ja suunnittelemme yhdessä. Palmian ammattitaitoiset siivoojat  näkevät tarpeet, ja palvelusopimusta sovelletaan, kun tarvetta tulee”, Tuire Pöyhiä kuvailee.

Jokainen viikko on Areenalla erilainen, joten joustavuutta tarvitaan. Massatapahtumien aikaan kaikki tapahtuu ”rysäyksessä”, ja silloin on tärkeää, että asiat on ennakoitu WC-paperin riittävyydestä lähtien oikein.

Joskus tulee myös ennakoimattomia tilanteita, kuten vaikkapa suuressa kissanäyttelyssä, jossa mattovalinta ei ollut onnistunein. Tapahtuman jälkeen imuroitavaa riitti, mutta siitäkin selvittiin – ja opittiin.

”Myös hallin asiakaskunta on parhaasta päästä, ja tilaa arvostetaan. Se näkyy siinä, minkä verran ja millaista siivottavaa tapahtumien jäljiltä jää. Lajikulttuurisia eroja on jonkin verran, mutta seurojen kanssa yhteistyö toimii yhtä lailla”, yhteistyökumppanit kiittelevät.

Robotiikka siivoustyön apuna

Elenia Areena on ollut valmistumisestaan lähtien kovassa käytössä, mutta se näyttää edelleen lähes uudelta. Pinnat ovat osoittautuneet helppohoitoisiksi, vaikka ikkunapinta-alaa riittää eivätkä aulatilojen mustat lattiapinnat armahda siivoojaa. Hallin erikoisuutena ovat miesten wc-tilojen vedettömät pisuaarit, joiden puhdistaminen edellyttää hajut nappaavien kasettien säännöllistä vaihtamista.

Urheiluhalli itsessään on tilana selkeä ja yksinkertainen, mutta niin laaja, että lattian puhdistaminen vie tunnista puoleentoista tuntiin. Huoltamaton hallin matto muuttuu liukkaaksi, joten työ on erityisen tärkeää.

Toistaiseksi hallin lattian puhdistus hoituu päältäajettavalla yhdistelmäkoneella, mutta pian on luvassa uusia tuulia. Palmia on testannut Aalto-yliopiston tiloissa yhdistelmäkonerobotin toimivuutta ja sopivuutta siivoojan työpariksi. "Yhdistelmäkonerobotti siirtyy nyt Elenia Areenalle ja odotamme sitä mielenkiinnolla", Sanna Etelälahti sanoo.

Ihmisten välistä yhteistyötä robottikone ei Elenia Areenallakaan korvaa. Koneet tuovat työhön helpotusta, mutta hallin arki toimii ennen kaikkea saumattoman vuorovaikutuksen ansiosta.

”Täällä kaikilla on iloinen ote työhön, ja olemme kuin yhtä perhettä”, toteavat naiset yhteen ääneen.

 

 

JULKAISTU: 17.04.2019

AIHEET: Artikkeli Siivouspalvelut

KIRJOITTAJA

Palmia Oy
Palmian artikkelit

Katso video tästä

Jaa