MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Siivous Aalto-yliopiston kampuksella vaatii tiivistä yhteistyötä

Siivous Aalto-yliopiston kampuksella vaatii tiivistä yhteistyötä

Otaniemen kampus on oma pieni kaupunkinsa, jossa tunnelma on hyvin kansainvälinen ja tulevaisuuden innovaatioita henkivä. Siivouksen suhteen erilaisia tarpeita on paljon, ja ne myös muuttuvat jatkuvasti.  

Kampuksen tilat ovat kovassa käytössä. Palmia on vuoden verran hoitanut siivousta liki 40 kiinteistössä, joissa on tuhansia käyttäjiä. Palmian siivoamiin tiloihin kuuluu muun muassa luentosaleja, laboratorioita, työpajoja ja verstaita. Erilaisia tarpeita ja käyttötapoja on paljon, ja niiden yhteensovittaminen siivoukseen vaatii tiivistä yhteydenpitoa ja pohdintaa.

”Yhteistyö on ollut mutkatonta, puhtaus on tärkeää sekä Palmialle että meille. Paljon on opittu puolin ja toisin. Olen ollut vaikuttunut siitä, millä tarmolla ja innokkuudella Palmia on lähtenyt hakemaan ratkaisuja”, kertoo kiinteistökoordinaattori Tanja Pietikäinen Aalto-yliopiston kiinteistöjen ylläpidosta ja käyttäjäpalveluista vastaavasta ACRE:sta.  

Etenkin laadunseurantaan panostetaan nyt aiempaa enemmän.

”Teemme yhteisiä laadunseurannan kierroksia Palmian kanssa. Siivous on tärkeää viihtyvyyden ja terveyden kannalta, ja sillä on suuri vaikutus koettuun sisäilman laatuun. Hyvä siivoustaso on tärkeä osa koko kiinteistöstä huolehtimista”.

Siivouksia tehdään aiempaa tiheämmin.

”Siivoustyölle on oltava riittävästi aikaa”, Pietikäinen sanoo.

Tärkeää on myös huolellinen perehdytys toimitilahuoltajille, joista monet ovat maahanmuuttajataustaisia.

Vuoden aikana Palmian hoitaman alueen neliömäärä on myös vaihdellut jonkin verran, sillä kampuksen tilojen käyttö muuttuu jatkuvasti. Mukaan ovat tulleet muun muassa metroaseman yhteyteen valmistunut upouusi kauppakeskus ja taiteilijoiden työtilana palveleva Väre-rakennus.

Kemikaalittomat puhdistusmenetelmät vähentävät ympäristökuormitusta

Kampuksen opetustilat siivotaan ennen aamukahdeksaa, ennen kuin luennot ja opetukset käynnistyvät. Paljon on haettu ratkaisuja siihen, että siivouksen ajoitus ja rytmitys saadaan sovitettua opetuksen aikatauluihin. Myös logistiikka, eli se millä rytmillä tarvikkeet, kuten käsipaperit ja -pyyhkeet sekä saippuat tulevat toimittajilta, on vaatinut tarkkaa koordinointia.

Siivousta tehdään ilman kemikaaleja ympäristökuorman vähentämiseksi. Käytössä on esimerkiksi aktiivivesi. Kokemukset uusista puhdistusmenetelmistä ovat olleet Pietikäisen mukaan positiivisia.

Kampuksella on kokeiltu myös uusinta uutta siivousrobottiteknologiaa helpottamaan ja tehostamaan siivoojien työtä.

”Kokeilu sopii hyvin tänne tulevaisuuden ympäristöön, sillä haemme jatkuvasti uusia ratkaisuja ja tapoja tehdä töitä”, toteaa Pietikäinen.

Kesällä Palmian tiimi pesi kampuksella ikkunoita ja puhdisti lattiat peruspesuilla. Muun muassa suihkutilat puhdistettiin lattiasta kattoon. Peruspesuja kohdistettiin sinne, missä niitä Palmian havaintojen perusteella eniten tarvittiin. Työn alla on nyt pitkän aikavälin suunnitelma siivouksesta, jossa huomioidaan kaikkien tilojen siivoustarpeet kootusti. 

”Ihan kamalan siistiä”

Käyttäjäpalavereita pidetään säännöllisesti kerran kuussa Aalto-yliopiston ja Palmian välillä. Mukana on kymmenkunta henkeä. Pari kertaa vuodessa järjestetään tapaamisia, joissa on myös Aalto-yliopiston talovastaavia sekä Palmian johtoa mukana. Talovastaavat tuntevat oman kiinteistönsä tarpeet ja tilanteet parhaiten.

Palautetta Palmia seuraa systemaattisesti eSupporttin avulla.

”eSupport on sähköinen työtila, jonka kautta saa ottaa yhteyttä koko kampuksen henkilökuntaan. Sinne voi laittaa viestiä, kun asia on hoidettu, niin tiketti suljetaan”, kertoo Palmian palveluesimies Riina Villemsaar.

Siivouksesta harvemmin saadaan palautetta käyttäjiltä, mutta Otaniemen kampuksella se on ollut pääasiassa hyvää.

”Eilen sain kommentin yhdeltä vieraalta, että ’täällä on ihan kamalan siistiä’. Kohteessa oli siisteysongelmia lattiapintojen hilseilyn takia, mutta siihenkin Palmia haki ratkaisun ja nyt lattiat on saatu kiiltämään”, Pietikäinen iloitsee.

Siivouksen taajuuksissa ja tilaustöissä paljon suunnittelua

Pyynnöt lisäsiivoustarpeista tulevat eSupportin kautta, esimerkiksi silloin, jos tilan käyttötarkoitus on muuttunut.

”Siivouksen poikkeustaajuuksissa on ollut paljon huomioitavaa. Opiskelijat ovat kesällä pitkälti lomilla ja töissä, mutta silloinkin järjestetään kesäkursseja tai kansainvälisiä seminaareja”, kuvaa Pietikäinen.

Toisena haasteena ovat olleet siivouksen tilaustyöt, joita on usein viikonloppuisiin.  

”Kampuksella järjestetään isoja tapahtumia ja tiloja vuokrataan ulkopuolisille. Siivouksen järjestäminen niihin vaatii panostusta”, Villemsaar sanoo. 

Vuonna 2019 suunnitteilla on yhteinen kierrätyskampanja Aalto-yliopiston ja Palmian kanssa, jossa tilojen käyttäjiä pyritään kannustamaan jätteiden lajitteluun.

”Siivoojat tekevät lajittelua omalta osaltaan, ja tarkoitus on saada ketju toimimaan nyt alusta loppuun saakka”, Pietikäinen kertoo.

”Mukava fiilis työskennellä ”

Palmian toimitilahuoltajat Laura Lemmik ja Tuomas Hartikainen työskentelevät Aalto-yliopiston kampusalueella Otaniemessä. Hartikainen on ollut siellä töissä vuoden ajan, Lemmik puoli vuotta.

Molemmat kertovat viihtyvän hyvin työssään.

”Esimiehet ovat reiluja ja työkaverit mukavia”, he toteavat.

Hartikainen siivoaa aamuisin Otakaari 1 -kiinteistöä, jossa on luokkatiloja ja isoja kokolattiamattoja. Lemmik hoitaa tuuraajana ylläpitosiivouksia ja myös lisätöinä tehtyjä tilaussiivouksia aamuisin ja iltaisin eri kiinteistöissä. Hän hoitaa siivousta hyvin erilaisissa tiloissa, myös laboratorioissa ja työpajoissa.

”Jokainen päivä on erilainen. Koulut ovat mukavia paikkoja siivota”, Lemmik sanoo.  

”Aina välillä saamme käyttäjiltä palautetta, että siivoamme nyt paremmin kuin aiemmin on tehty”, Hartikainen hymyilee.

 

Siivouspalvelut Aalto-yliopistolle

  • Palmia hoitaa siivouspalveluita 39 kiinteistöissä Otaniemen kampusalueella.
  • Siivottavaa pinta-alaa on noin 219 000 m2
  • Yhteistyö alkoi joulukuussa 2017

JULKAISTU: 05.12.2018

AIHEET: Case Siivouspalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Katso video tästä

Jaa