”Viheralueiden hoidon suunnittelu lähtee liikkeelle jo rakennuksen suunnitteluvaiheesta”, sanoo Palmian vastaava puutarhuri Rea Nääppä. Näin ihanteellinen tilanne ulkoalueiden hoidossa harvoin on. Pihan vihreiden alueiden tarkempi suunnittelu lähtee usein liikkeelle vasta rakennuksen valmistuttua. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin hoitaa viheralueita säännöllisesti, riippumatta siitä milloin ne on suunniteltu ja toteutettu.
”Ensi kesän viheralueiden kunnostustyöt on tilattava nyt syksyllä. Jos tarvitaan uutta suunnittelua, alueet on nähtävä ennen lunta”, toteaa Nääppä. Pieni sekä iso suunnittelutyö vaatii aina käynnin paikalla. Suunnitteluun vaikuttaa mm. valon määrä, mahdolliset isot talot piha-alueiden vieressä, suojaisten kohtien mikroilmasto, olemassa olevat kasvit ja niiden kunto jne.
Talven aikana suunnitellaan myös ulkoalueet, joissa lähdetään nollasta liikkeelle. Mutta kaikkien töiden kohdalla asiakkaalle on edullisinta mitä aikaisemmin syksyllä hän tekee työtilauksen. Näin ammattilaiset pystyvät suunnittelemaan kasvien ja pihan kannalta parhaimman istutus- ja hoitoajankohdan sekä huomioimaan myös muut tilaustyöt.
Vain kunnon pakkanen ja paksu lumikerros estävät ulkona työskentelyn talvella. Hiukan talvesta riippuen suurin osa kasveista leikataan helmikuun ja huhtikuun puolivälin välissä sekä syksyllä puiden ja pensaiden tuleennuttua. Kun kasvin omat nesteet alkavat kevään korvalla virrata tai kun kasvukausi on käynnissä, leikkaukseen tulee tauko. Useimpia puita voi leikata aikaisin keväällä ja työssään Rea arvioikin myös puiden kuntoa. ”Sanon aina asiakkaille, että kaikkia kasveja pitää leikata!” Kukkivien pensaiden kohdalla on sääntö: jos et halua kukintaa, leikkaa keväällä, mutta jos haluat kukinnan esim. morsiusangervoon, leikkaa heti kukinnan jälkeen.
”Kaupunkeihin rakennetaan upeita taloja sekä julkisia rakennuksia, mutta niiden piha-alueille ei oteta jatkuvaa hoitoa”, hämmästelee Rea. ”Välillä tuntuu, että pihojen ja julkisten alueiden hoidossa kenelläkään ei ole kokonaisvastuuta”. Alueiden säännöllinen hoito kolme kertaa vuodessa on kaikkein tärkeintä. ”Vihertöissä on oltava jatkumo”, Nääppä toteaa. Rikkakasvit tulevat esille eri aikoina, niinpä hoidonkin on oltava jatkuvaa.
Kertahoito kaudessa ei riitä, sillä lähtötilanne saattaa olla haasteellinen riittämättömän hoidon vuoksi. Säännöllinen hoito tulee myös asiakkaalle edullisimmaksi pitkällä tähtäimellä, aivan kuten kiinteistöjen elinkaartakin tarkasteltaessa. Viihtyisä ympäristö lisää myös kiinteistön arvoa myyntitilanteessa ja tuo lisäarvoa julkisiin rakennuksiin ja business parkeihin.
Ihmiset – niin lapset kuin aikuisetkin – voivat paremmin, kun ympärillä on vihreää. Hoidettu piha luo yhteisöllisyyttä ja lisää turvallisuutta pihan käyttäjien keskuudessa. Lisäksi vihreys kaupunkiympäristössä tukee hyönteisten monimuotoisuutta ja biodiversiteetin hyvinvointia.
Kun Palmian vihertyöntekijät ovat töissään pihoilla, ohikulkijat kommentoivat monesti: ”Ai kun kiva, että tulit hoitamaan meidän pensaita ja istutuksia. On niin kiva seurata niiden kasvua ja kukintaa”, kertoo Rea. ”Kommentit ovat pääsääntöisesti kiittäviä ja kannustavia.”
Heräsikö kysyttävää? Haluatko kuulla lisää palveluistamme?
Klikkaa alta ja jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Saat suositukset kannattavimmista palveluratkaisuista, joita toimitilasi käyttäjät arvostavat.