MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Ravintola Konservatoriossa ruokailevat opiskelijat ja muut asiakkaat

Ravintola Konservatoriossa ruokailevat opiskelijat ja muut asiakkaat

Helsingin Ruoholahdessa musiikki soi ja voi hyvin. Veden äärellä majaansa pitävä Helsingin Konservatorio on vuodesta 1922 toiminut oppilaitos, jossa annetaan musiikin taiteen perusopetusta ja alan ammatillista koulutusta. Tuhatkunta oppilasta keskittyy klassisen musiikin pitkäjänteiseen opiskeluun.

– Aiemmin konservatorion tilat olivat pitkin Fredrikinkatua. Nämä varta vasten meille suunnitellut ja hyvien yhteyksien päässä olevat tilat valmistuivat vuonna 1999, kertoo hallintojohtaja Harri Pellikka.

Talo on rakennettu musiikin ehdoilla: muun muassa kelluvat lattiat ja ääniaaltojen haitallisia heijastuksia ehkäisevät erisuuntaiset seinät varmistavat, että akustiikka on kunnossa. Kosteuttava ilmastointi pitää huolen siitä, että puusoittimet ja laulajien ääni pysyvät vireessä.

Konservatoriossa on hieno konsertti­sali, jossa järjestetään niin oppilaiden konsertteja kuin muita, kansain­välisiäkin musiikkialan tapahtumia ja kilpailuja. Opetuksesta vastaa noin sata opettajaa.

– Meillä on perinteisesti pitkät työsuhteet, ja väki on viihtynyt hyvin talossa, vuodesta 2000 itse konservatoriossa työskennellyt Pellikka sanoo.

Ravintola Konservatorio on avoinna kaikille

Konservatorion opiskelijoiden vatsat on jo viiden vuoden ajan täyttänyt Palmia. Ravintola Konservatorio ruokkii heidän lisäkseen talon opettajia ja muuta henkilökuntaa, opiskelijoita eri oppilaitoksista, kaupungin työntekijöitä sekä satunnaisia lounastajia, sillä ravintola on avoin kaikille.

– Meillä käy usein myös pelastuskoulun opiskelijoita syömässä, hymyilee ravintolapäällikkö Paula Yli-Ketola.

Yli-ketola vastaa pienen mutta tehokkaan tiimin toiminnasta, jolla ravintolaa pyöritetään.

– Minun lisäkseni täällä on kokki, kassa ja ravintolapalvelutyöntekijä sekä tarvittaessa ekstrahenkilökuntaa. Ruokimme keskimäärin 230 ihmistä päivässä.

Palmian operatiivinen päällikkö Ritva Mähönen kehuu tiivistä tiimiä.

– Kyllä porukan koko tuo haasteita, koska pitkät aukioloajat ja iltatilaisuudet vaativat joskus venymistä. Hyvin toiminta on kuitenkin pyörinyt, ja venymisen vastapainoksi on myös pitkiä vapaita.

Oleellinen osa Konservatorion toimintaa ovat lapset ja perheet, joita riittää iltaisin. Musiikkiharrastus on toimintaa, johon vanhemmat ja usein isovanhemmatkin ovat tiukasti sitoutuneet, ja Konservatorio on monille perheille kuin toinen koti.

– Tämä syksy on ollut ihanan reipas. Iltatilaisuuksia on riittänyt melkein joka päivälle, ja palvelemme mielellämme kaikkia ihmisiä, Yli-Ketola sanoo.

Konservatorio huomioi erityisruokavaliot

Palmia luottaa kotimaiseen ruokaan ja arvoihin.

– Olemme helsinkiläinen yritys, toimimme suomalaisilla arvoilla ja käytämme suomalaista lihaa ja raaka-aineita, sanoo Mähönen.

– Tuettu opiskelijaruokailu asettaa vaatimuksia. Meillä pitää olla joka päivä sydänvaihtoehtoja, jotka täyttävät kriteerit rasvojen, suolan ja kuitujen suhteen. Niihin tulee Kelalta selkeät ohjeistukset, ja Kela myös valvoo kriteerien täyttymistä.

Paula Yli-Ketola sanoo, että opiskelijat ovat tarkkoja ja terveellisyydestä tietoisia ruokailijoita.

– He kiinnittävät paljon huomiota lautasmalliin, ja nuoret ovat paljon tarkempia ruuan laadusta kuin vanhemmat ihmiset.

Palmian ravintola Konservatoriossa aina kasvisruokaa ja vegaaniruokaa

Vegaaniruokavalio on viime vuosina noussut vahvaksi trendiksi, ja ravintola Konservatoriossakin vegaanista ruokaa on päivittäin tarjolla. Myös kaikki muut ruokavaliot huomioidaan. Vaikka valikoima kasvaa, tutut suosikit – pannu­pihvi, muut murekeruuat, pastat ja kasvisvaihtoehdot – pitävät pintansa vuodesta toiseen.

– Vaikka Palmialla käytetään tietyn kierron mukaisia vakioruokalistoja, aika hyvin on myös voitu muokata listaa opiskelijoita ajatellen. Olemme iso toimija, mutta olemme myös joustava, ja asiakastyytyväisyys onkin ollut hyvä.

Mähönen sanoo syövänsä itse Palmian ravintoloissa päivittäin aamiaista, lounasta tai molempia. Konservatorion Harri Pellikkaa erilaiset neuvottelut vievät usein pitkin kaupunkia.

– Mutta aina kuin voin, syön tietysti täällä, hän vakuuttaa.

Konservatoriossa viihtyy töissä

Palmian ja konsevatorion yhteistyö on pelannut hyvin.

– Tarvitsemme palveluja arkeen ja juhlaan, lounaille ja iltatilaisuuksiin, päivällistanssiaisille ja lämpiötoimintaan. Kaikki on toiminut, tuntuu kuin olisitte olleet aina täällä, Pellikka sanoo.

– Olemme erityisen onnellisia, että meillä on tehokas, tilannetajuinen ja hyvin asiakaspalvelusuuntautunut ravintolapäällikkö, joka on kaiken lisäksi hyvä tyyppi, Pellikka jatkaa.

Yli-ketola punastuu kevyesti ja kiittelee yhteistyön helppoutta omalta suunnaltaan – ja kotikasvatustaan.

– Perusopit on saatu äidiltä, ja eteläpohjalainen luonne varmistaa, että kaikki hoidetaan mikä luvataan, hän nauraa.

Pellikka ja Mähönen tapaavat yhteistyön kehittämisen merkeissä aina kun tarpeellista: katsotaan taaksepäin, miten on mennyt ja katsotaan eteenpäin, miten jatketaan.

Palaute Palmialle tärkeää

– Seuraamme säännöllisillä kyselyillä asiakastyytyväisyyttä. Palautetta voi antaa myös nettisivuilla sekä kännykän lounassovelluksen kautta. Palautteeseen myös reagoidaan, sanoo Mähönen.

Myös suullista palautetta tulee. Opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken juttu luistaa helposti.

– Tällä viikolla entiset opiskelijat kävivät ja sanoivat, että olipa ihanaa tulla tänne syömään, teillä on kaupungin paras opiskelijaruoka, sanoo Yli-Ketola.

– Taidealan opiskelijat ovat myös kivasti vähän omissa sfääreissään liihottelevia, ihania ihmisiä. Olin aiemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravintolassa töissä, ja vaikka sielläkin on huipputyyppejä, tänne tuleminen oli pieni positiivinen kulttuurishokki, Yli-Ketola hymyilee.

Konservatorion lisäksi Palmia vastaa noin kymmenen koulun ja päiväkodin ruokailusta. Mähösen mukaan Konservatorion henkilökunnasta voidaan ottaa oppia moneen paikkaan.

– Asiakaspalveluasenne ja sitoutuneisuus työhön ovat esimerkillisiä. Myös opiskelijoiden kehut todistavat, että asioita tehdään hyvin.

JULKAISTU: 13.12.2017

AIHEET: Case Ravintola- ja ruokapalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa