”Palmia on meille tärkeä kumppani. Aalto-yliopisto omistaa yli 300 000 neliötä tiloja, jolloin laadukas ja innovatiivinen toiminta siivouksessa pienentävät ylläpidon kuluja, hiilijalanjälkeä ja säästävät suojeltujen kohteiden arvokkaita pintoja”, toimitilapäällikkö Jukka Salmisto Aalto-yliopistokiinteistöistä toteaa.
"Olemme käynnistäneet Palmian johdolla pilottihankkeen, jossa testataan ensimmäisenä Suomessa uutta mattoteknologiaa isoissa tiloissa kuten auloissa. Hyvillä puhtaanapitoon liittyvillä ratkaisuilla pienennetään ylläpidon kuluja, koska tällöin pinnat kuluvat vähemmän. Aalto-yliopisto ajattelee kiinteistötoimintaansa kokonaisvaltaisesti. Pyrimme aina löytämään parhaat ratkaisut kiinteistöomaisuuden arvoon ja ylläpitokustannuksiin liittyen”, Salmisto kertoo.
Kiinteistökoordinaattori Tanja Pietikäinen ja toimitilapäällikkö Jukka Salmisto odottavat mielenkiinnolla pilotin tuloksia keväällä.
Uudessa mattoteknologiassa on kysymys kiinteistä, kierrätysmateriaalista valmistetuista ja tilakohtaisesti suunnitelluista matoista, jotka ominaisuuksiensa puolesta ovat monessa mielessä mullistavia. Matot ovat lisäksi Norjan allergia- ja astmaliiton suosittelemia.
Palmian kehityspäällikkö Mari Ahlgren korostaa hiilijalanjälkeen ja ympäristöarvoihin liittyviä asioita: ”Aalto-yliopiston omistamien tilojen auloihin suunnitellut matot on valmistettu kierrätetyistä kalaverkoista. Mattoja ei tarvitse pestä, vaan ne huolletaan imuroimalla säännöllisesti. Kiinteästi asennettujen mattojen hiilidioksidipäästöt ovat pienet. Mattoja myöskään ei tarvitse höyrypestä, jolloin säästetään vettä. Kaiken kaikkiaan matot soveltuvat oivallisesti asiakkaille, joille ympäristöarvot ovat tärkeä osa toimintaa. Matot voivat olla paikallaan 10-15 vuotta, eli ne ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia.”
Vaikka perinteiset vaihtomatot ovat käytännöllisiä joissakin tiloissa, erityisesti suuriin auloihin suunnitellut yhtenäiset ja kiinteät matot ovat ympäristöasioiden ohella turvallisuustekijä.
”Irtomatot ovat sellaisia, että niiden alle saattaa mennä kiviä, jolloin erilaiset riskit kasvavat. Kiinteät matot ovat aulatiloissa turvallisempia käyttäjille ja ergonomisempia siistijöille. Lisäksi matot keräävät ulkoa kengänpohjien mukana tulevaa vettä huomattavasti normaalia mattoa paremmin, jolloin liukastumisvaara vähenee", Palmian palveluesimies Triin Kalda kertoo.
”Matot keräävät tehokkaasti ulkoa kulkeutuvia epäpuhtauksia kuten hiekkaa ja pölyä, jolloin sisäilman laatu paranee ja lattiamateriaalien käyttöikä kasvaa. Lisäksi säästyy työaikaa siivouksessa, koska mattoja ei tarvitse erikseen siirrellä. Näistä asioista hyötyvät asiakkaat, tilojen käyttäjät ja työntekijät.”
Osoitteissa Otakaari 1 ja Otaniementie 14 pääovien aulamattojen käytöstä kerätään tietoa jatkuvasti päätöksenteon ja toiminnan kehittämiseksi. Aulamatot ovat olleet käytössä lokakuusta 2022 ähtien. Tiloissa olevat sensorit keräävät tietoa mm. pölyn määrästä, hiilidioksidipitoisuudesta, kosteudesta ja lämpötilasta.
”Kiinteä, paikallaan pysyvä ja yhtenäinen aulamatto miellyttää myös silmää, varsinkin kun on kyse suojelluista rakennuksista, joilla on arkkitehtonista arvoa”, Aalto-yliopiston siivouspalveluista vastaava kiinteistökoordinaattori Tanja Pietikäinen sanoo.
”Nämä uutta mattoteknologiaa edustavat matot on kustomoitu meille juuri tilaan sopivaksi. Ne luovat siistin vaikutelman sisääntuloon sen ohella, että suojellun kohteen graniittilattia on nyt paremmin turvassa kulutukselta.”
Otaniemessä kokeiltavana oleva mattotyyppi on ollut jo pitkään käytössä muun muassa Oslon oopperatalossa. Pilotin tuloksia tarkastellaan Suomen osalta tarkemmin keväällä, jolloin matot ovat käyneet läpi kaikki vuodenaikojen vaihtelut ja tilakohtaiset käyttäjäkokemukset on saatu koottua yhteen. Tähän mennessä kokemukset ovat olleet lupaavia.
Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää Palmian uusista ja innovatiivisista mattoratkaisuista?
Ota yhteys:
Mari Ahlgren kehityspäällikkö, toimitila-, turvallisuus- ja kiinteistöpalvelut
mari.ahlgren(at)palmia.fi
puh. 040 652 8298
Kirjoittaja: Janne Lahti