MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Helsingin kaupungintalon ravintola on auki kaikille kaupunkilaisille

Helsingin kaupungintalon ravintola on auki kaikille kaupunkilaisille

Suomalainen ruoka, terveelliset aamiaiset, herkulliset lounaat ja iltapäivän cocktailit houkuttelevat helsinkiläisiä kaupungintalon uudistuneeseen ravintolaan. 

Aarno Ruusuvuoren alun alkaen suunnittelema Helsingin kaupungintalon ravintolatila on avattu kaupunkilaisille remontin jälkeen. Laajan remontin yhteydessä aiemmasta viiden päivän viikosta siirryttiin myös lauantaiaukioloon. Tapahtumat, juhlalounaat ja koko päivän tarjolla oleva runsas kahvilavalikoima ilmestyivät ohjelmistoon ja ravintolaan hankittiin täydet anniskeluoikeudet.

Ravintola remontoitiin vanhaa, Aarno Ruusuvuoren arkkitehtuuria kunnioittaen. Tilaa saatiin lisää, ja monipuolinen sali sohvine ja baarituoleineen on saanut kehuja.

– Ennen remonttia ravintolassa oli lounasaikaan usein ahdasta. Nyt tilaan mahtuu paremmin, remonttia tiiviisti apulaiskaupunginjohtajan tehtävistä seurannut Pekka Sauri sanoo.

– Remontin lopputulos on valoisa ja hieno.

Ennen remonttia ravintolassa ruokailivat lähinnä kaupungin ja lähitalojen työntekijät. Uudistuksen myötä kaupungintaloa haluttiin avata suuremmalle yleisölle.

– Tavoitteena oli tehdä ravintolasta kaupunkilaisten olohuone, Sauri kertoo. – Koko korttelia avataan jatkuvasti enemmän yleisölle, ja samalla myös kaupungintalo halutaan saada kaikkien käyttöön.

Toki myös kaupungintalon omien käyttäjien tarpeet piti huomioida ja varmistaa, että lounastamaan mahtuu myös ruuhka-aikaan. Kaupungin työntekijöille varattiinkin yläkerran istuntosalin viereen ravintola, jossa oma henkilöstö voi ruokailla rauhassa.

Uudistunut Kaupungintalon ravintola on Palmian ja Helsingin kaupungin pitkän yhteistyön tulos

Palmialla on kaupungintalon tiloissa pitkä historia. 1970-luvulla tiloissa toimi Kaupunginkellari-niminen ravintola, jota seurasivat työpaikkaruokalat ja lounasravintolat. Nykyään Palmia huolehtii koko kaupungintalon kiinteistöstä. Siten myös ravintolan remontti oli luonnollista hoitaa yhdessä.

Uudistus oli siintänyt puheissa jo pitkään, mutta kunnolla liikkeelle päästiin vasta, kun Palmia muuttui liikelaitoksesta yhtiöksi vuonna 2014.

– Palmian yhtiöittäminen mahdollistaa avoimilla markkinoilla toimimisen ja ravintolan monipuolisemman tarjonnan, Sauri selvittää.

Yhteistyö kaupungin sydämessä sujui pitkän yhteistyön myötä sujuvasti ja lounastoiminta jatkuu historiallisissa jalanjäljissä.

Kaupungintalon ravintola tarjoaa luomua ja roskakalaa

Kaupungintalon ravintolan uudistettu ruokalista on sovitettu miljööseen: se nojaa puhtaaseen ja kotimaiseen ruokaan. Luomua, lähiruokaa ja sesongin kasviksia suositaan, ja päivittäin on tarjolla myös vegaaninen lounas.

– Yksi Palmian legendaarisimmista tuotteista on ”roskakalaruoka”, Pekka Sauri kertoo.

– Käytetään siis lahnaa ja särkeä, kaloja, jotka yleensä ohitetaan ruokakaloina kokonaan. Monissa paikoissa ne ovat tippuneet valikoimista, vaikka esimerkiksi lahnapihvi on älyttömän hyvää.

Uusi ruokalista yhdessä ravintolan uuden, arvokkaan ilmeen kanssa onkin houkutellut myös aiempaa enemmän turisteja ja ohikulkijoita. Tulevaisuudessa tahti ei ainakaan hiljene, päinvastoin.

– Kortteli rupeaa varmaan vilkastumaan entisestään, kun Sofiankadun remontti alkaa valmistua, Sauri arvelee.

Kaupungintalon ravintolan uudistaminen on oli Palmialle iso investointi

Palmian liiketoimintajohtaja Sirkka Paulman on tyytyväinen, kun ravintolan toiminta on pyörähtänyt käyntiin ja lähes kymmenvuotinen uudistusprojekti saatiin kunnialla maaliin.

– Investointi oli Palmialle hyvin suuri. Toteutimme uudistuksen kokonaan konseptin suunnittelusta lähtien, Paulman toteaa.

Pitkäkestoinen remontti työllisti Palmian lisäksi arkkitehteja, sisustustoimistoja, kaupungin tilakeskusta ja kaupungintalon henkilöstöä. Historiallisessa miljöössä ratkottiin yllättäviäkin ongelmia, kun arkkitehtuuri asetti rajoja sisustukselle ja työtavoille. Esimerkiksi tilan seinänkokoisen reliefin kunnostus oli arveltua työläämpi.

Lopputulos on Paulmanin mukaan toimiva. Tilan keskelle nousi valoisa baari- ja kahvilasaareke, ja kaikki ravintolan kalusteet ovat liikuteltavia, joten tila muokkautuu käyttötarpeen mukaan.

– Ravintolan ratkaisut on suunniteltu sopimaan juuri tähän historialliseen tilaan. Samantyyppisiä, avoimia ravintolamaailmoja kuten kaupungintalossa voidaan kuitenkin toteuttaa monenlaisiin paikkoihin kunkin tilan tyylin ja tarpeiden mukaan. Palmialla tällä tavoin toteutettuja ravintoloita on useita, Paulman kertoo.

Asiakkaat ovat Paulmanin arvion mukaan löytäneet uuden ravintolan hyvin. Kaupungintalon työntekijöiden lisäksi myös kaupunkilaiset ovat löytäneet ravintolan, ja asiakaspalaute on ollut erinomaista.

JULKAISTU: 03.07.2017

AIHEET: Case Ravintola- ja ruokapalvelut

KIRJOITTAJA

Palmia Oy
Palmian artikkelit

Jaa