MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Eduskuntavaalien äänestyspaikoista huolehditaan yhdessä

Eduskuntavaalien äänestyspaikoista huolehditaan yhdessä

Palmia on huolehtinut vuodesta 2008 lähtien äänestyspaikkojen käytännön järjestelyistä Helsingissä. Vaalilautakunnat vastaavat äänestämiseen liittyvistä järjestelyistä. Tulevissa eduskuntavaaleissa olemme taas mukana turvallisuuspalvelujen ja kiinteistöpalvelujen voimin ja vastaamme reilun 50 koulun äänestyspaikkojen rakentamisesta.

"Takaamme äänestyspaikkojen rakentamisen, turvallisuuden ja muun muassa sen, että Suomen liput nostetaan ylös kaikissa kohteissamme", kertoo palvelupäällikkö Marja Ruotsalainen kehityspalveluista. Ruotsalainen vastaa vaalijärjestelyiden operatiivisesta johdosta Palmian osalta.

“On mieltä ylentävää ja arvokasta olla mukana toteuttamassa vaaleja. Jännitystä on ilmassa, liput liehuvat ja vaalitunnelma nousee kaikkialla”, jatkaa Ruotsalainen. “Tarkistamme kaiken kahdesti, perustamme johtokeskuksen jo vähän ennen vaalipäivää, vartioimme annettuja ennakkoääniä ja huolehdimme monista yksityiskohdista usean hengen tiimin voimin. Vaalipäivänä meitä on vajaa 100 henkeä mukana järjestelyissä”. 

Vaalijärjestelyt vuosien kokemuksella

Palmia aloittaa vaalien koordinoinnin noin 3-4 kuukautta ennen h-hetkeä. Toimintamallimme on koeteltu jo monesti edellisissä vaaleissa, joiden raporteista tarkistamme mahdollisen muutostarpeen. Viestintäkanavat, kuten sähköpostit ja puhelinlinjat, korostuvat. On tärkeää, että kaikki tiimiläiset saavat välittömästi viimeisimmän tiedon.

“Olen ollut mukana vaalijärjestelyissä viimeiset kymmenen vuotta monipuolisesti eri tehtävissä, alkaen äänestyspaikan rakennuspartiosta aina vaalipäivän tilannekeskuksen päivystäjäksi asti. Nyt olen toista kertaa kenttäpäällikön roolissa ja toimin keskusvaalilautakunnan ja kentän välissä. Ohjeistan kohdevastaavia, kerään heiltä kohdetietoja ja viimeiset viikot toimin myös vaalilautakuntien puheenjohtajien tukinumeron päivystäjänä”, kertoo kenttäpäällikkö Janne Kauppinen turvallisuuspalveluista.

“Se mikä vuosien varrella on avannut silmät, on iso ero kaupunginosien äänestysvilkkaudessa. Osassa paikoissa on hiljaisempaa, kun toisaalla jonotetaan. Äänestysalueen koolla on oma merkityksensä, mutta se kertoo myös siitä kuinka tärkeäksi vaalit omalla kohdalla koetaan.”

Vaalit onnistuvat kaikkien hyvällä yhteistyöllä

“Vaalijärjestelyt ovat ennen kaikkea tiimityötä. Hyödynnämme kaikkien tietotaidot ja pidämme tiimin jäsenet ajan tasalla. On ollut ilo huomata miten osaavaa porukkaa löytyy koulujen kohdevastaavista. Siellä on paras kohdetieto, johon nojaten viemme vaalijärjestelyt maaliin asti”, Kauppinen jatkaa. 

“Huolellinen ennakolta ohjeistaminen ja tukena oleminen konkretisoituu varsinaisen vaalipäivän aamuna palasten loksahdellessa kohdalleen. Se on upea hetki!”

“Tässä tuntee tekevänsä työtä, jolla on merkitystä ja sitä haluaa omalla vahtivuorollaan tehdä parhaansa. Tervetuloa äänestämään 2.4., avaamme ovet tasan klo 9 ja suljemme ne klo 20”, Ruotsalainen ja Kauppinen sanovat yhdessä.

Teksti: Tiina Ahola

JULKAISTU: 21.03.2023

AIHEET: Artikkeli Kiinteistöpalvelut Turvallisuuspalvelut

Palmian artikkeli

Palmia Oy

Jaa