MENU

Monessa mukana

Monessa mukana / Kansallismuseon vartijat jatkuvasti valppaana

Kansallismuseon vartijat jatkuvasti valppaana

Suosittu vierailukohde Kansallismuseo on täynnä Suomen historian kallisarvoisimpia aarteita. Palmian vartijat huolehtivat turvallisuudesta niin kokoelmien kuin vierailijoidenkin osalta.

Kansallismuseon näyttelysaleissa on esillä tuhatmäärin kallisarvoista, korvaamatonta esineistöä. Vartijoiden näkyvällä läsnäololla on tärkeä ennaltaehkäisevä rooli.

”Vartijoiden tehtävä on paitsi valvoa esineiden myös asiakkaiden turvallisuutta. Yksikään päivä ei samanlainen. Tosi tarkkana pitää olla joka päivä”, Kansallismuseon palvelukoordinaattori Pepita Ehrnrooth-Jokinen kertoo.

”Tämä on erityiskohde, jossa turvapalveluiden tekniikan ja asiakaspalvelun on oltava kunnossa. Lisäksi vartijoilta vaaditaan pelisilmää, milloin tilanteeseen on tarvetta puuttua ja milloin ei”, sanoo Palmian palveluesimies Sami Niemi

Vartijat huomaavat nopeasti, jos vierailija menee liian lähelle näyttelyesineitä. Esimerkiksi taulun kosketus päräyttää hälyttimen päälle.

”Hälytys siitä tulee meille heti ja menemme paikalle tarkistamaan tilanteen”, toteaa ylivartija Erkki Eskola Palmialta.

Vartijat pitävät myös huolen, että näyttelytiloihin ei viedä isoja laukkuja. Reput voivat aiheuttaa helposti vammoja ihmisten kääntyillessä, siksi myös ne on jätettävä lokerikkoon.

Selfie-kuvia yritetään ottaa kielloista piittaamatta

Poikkivedetty naru näyttelytilan edessä tarkoittaa ykskantaan, että sen taakse ei voi mennä. Kaikille museossa vierailijoille tämä ei kuitenkaan näytä olevan aina täysin selvää.

”Meillä on esimerkiksi valtaistuin narun takana, jonne ihmiset joskus menevät istumaan ja ottamaan selfie-kuvia”, Ehrnrooth-Jokinen pyörittää päätään.

”Myös koululaisten perään on tarpeen katsoa. He saattavat istua kaiteilla ymmärtämättä, miten vaarallista se voi olla. Heti kun menemme paikalle, tilanne rauhoittuu”, Eskola selvittää.

Välillä vartijat joutuvat puuttumaan siihenkin, kun lapset leikkivät turhan rajusti museokaupassa myytävillä puumiekoilla. Myynnissä olevien tuotteiden on pysyttävä priimakunnossa.

Joukkoon voi eksyä myös sekavasti käyttäytyviä henkilöitä. Joskus museon käytävillä on nähty jopa itseänsä riisuneita viuhahtelijoita.

Barbienäyttely kuumensi tunnelmia jonossa

Tällä hetkellä museossa on esillä 10 000 vuotta muotoilua -näyttely, jota edeltävä Barbie – The Icon -näyttely oli varsinainen yleisömagneetti. Ehrnrooth-Jokinen kertoo, että koskaan aiemmin Kansallismuseossa ei ole käynyt 114 000 kävijää neljän kuukauden aikana.

”Viimeisinä päivinä jono kiersi kassalta korttelin ympäri ravintola Bottalle saakka".

Jonottajien tunteet kuumenivat tuolloin poikkeuksellisen paljon, jopa kipakkaan käsirysyyn saakka. Vartijat joutuivat rauhoittelemaan tilannetta ja palauttamaan jonottajia välillä ruotuun.

”Annan Palmialle täydet 10 pistettä asiakaspalvelusta. Palmian kohde-esimies Nina Laaksonen on aivan huipputyyppi! Olen ollut pitkään alalla, ja koskaan ei yhteistyö ole sujunut vartioinnin kanssa niin hyvin kuin nyt. Nina on jämäkkä ja tarttuu nopeasti toimeen”, Ehrnrooth-Jokinen kiittelee.

Piha-alue on kaupunkilaisten käytössä – mutta ei ilmaiseen parkkeeraukseen

Palmian vartijat vastaavat pysäköinnin valvonnasta alueella. Aiemmin valvontaa ei vielä ollut, ja paljon ongelmia aiheutui siitä, kun ihmiset jättivät autojaan pihalle ns. ilmaisparkkiin kaupungilla asioinnin ajaksi, kieltokylteistä huolimatta.

”Nyt tilanteeseen on paljon helpompi puuttua, kun voimme laittaa heti sakkolapun ikkunaan. Tämä on huomattu eikä luvattomia pysäköijiä enää ilmaannu”, Eskola toteaa.

Piha-alueen ajoportit ovat auki päiväsaikaan ja siellä saa oleskella vapaasti. Iltaisin piirivartija käy sulkemassa ne ja tarkistaa samalla piha-alueet, jottei sinne jää ketään.

”Kaunis piha-alueemme on julkinen salaisuus keskellä Helsinkiä. Kaupunkilaiset ottavat täällä aurinkoa ja ulkoiluttavat koiria. Pihan perällä on myös muutamia kasvilaatikoita töölöläisten käyttöön. Kerran ihmettelin, mitä kummaa ääntä pihalta kuuluu ja siellä oli naurujoogaryhmä harjoittelemassa”, Ehrnrooth-Jokinen muistelee.

Tapahtumissa sokkotreffailijoita ja valtiomiehiä

Kansallismuseossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, kesäisin myös ulkona. Esimerkiksi marraskuinen Miekkojen ilta keräsi salin täyteen kuulijoita. Museokauppojen joulumyyjäiset ja kesällä piha-alueella järjestettävä huippusuosittu vintage-kirppis vetävät kävijöitä jonoiksi asti paikalle. Kipinöitä lentelee ilmassa varsinkin sinkkujen sokkotreffeillä, Match made in Kansallismuseo -tapahtumassa.

”Yritykset järjestävät meillä erilaisia iltatilaisuuksia, ja silloin tällöin täällä käy valtiovieraita ja ministereitä”, Ehrnrooth-Jokinen kertoo.

Koululaisilla on erilaisia työpajoja, kuten hiekasta tehty arkeologinen tutkimuskenttä.

Tapahtumien turvapalveluiden tarpeet käydään tapauskohtaisesti läpi Kansallismuseon ja Palmian välillä. Vartijat huolehtivat tapahtumien turvallisuudesta päivystäen tapahtumatilassa, valvomossa ja oven suulla.

”Palmian vartijat on myös koulutettu järjestyksenvalvojaksi, jotta toiminta on sujuvaa ja voimme vastata kaikkiin tarpeisiin täällä”, Niemi lisää.

Palmian turvallisuuspalvelut Kansallismuseossa

  • Yhteistyö alkoi joulukuussa 2017.
  • Kansallismuseo on erityiskohde, jonka turvallisuusvaatimukset ovat tiukat. Perusnäyttelyn rinnalla on vaihtuvia näyttelyitä ja pop up -näyttelyitä.
  • Palmia hoitaa valvomoa ja kiertävää järjestyksenvalvontaa koko kiinteistön alueella.
  • Kokonaisuuteen kuuluu myös alueen pysäköinnin valvonta.
  • Vartijat huolehtivat lisäksi lukuisten tapahtumien turvallisuudesta. Tapahtumia järjestetään kesäkaudella myös ulkona.

 

JULKAISTU: 13.12.2018

AIHEET: Case Kiinteistöala Business parkit Tapahtumajärjestäjät

KIRJOITTAJA

Palmia Oy
Palmian artikkelit

Jaa